Hlavní obsah

Natěrač hájí před úřady svůj pestrobarevný, flekatý dům v Řeznu

– Řezno

Malíř a lakýrník z bavorského Řezna vyzdobil svůj dům způsobem odpovídajícím jeho profesi. Stavba hraje všemi barvami od žluté, přes červenou, zelenou až k fialové. Pestré barvy, kaňky a cákance na budově však pobouřily tamní úřady, které nakázaly dílo přetřít na střízlivější barvy. Natěrač je ochoten hájit své dílo klidně i před soudem.

Článek

Majitel několikapatrové obytné a provozní budovy, malíř a lakýrník Franz Rebl, na nové podobě fasády spolupracoval s heidelberským umělcem Carstenem Krusem. Ten vytvořil návrh barevných kaněk, jimiž je nyní dům pokryt. "Chtěl jsem mít dům barevný, aby vznikla spojitost s mojí malířkou firmou," vysvětluje Rebl. "Moji zaměstnanci se hádali o to, kdo se může na natírání podílet, protože na takovém úkolu každý den nepracují," říká. Dílo bylo hotové koncem dubna.

Obyvatelé si libují, úřady šílí

Obyvatelům domu i zákazníkům obchodu v něm umístěném se fasáda vyvedená v sytých barvách líbí. Trnem v oku se ale stala městskému stavebnímu úřadu, podle kterého jde o "zohyzdění" a o "velký tvůrčí přehmat".

Tvrdí také, že pestrobarevný dům, který stojí u rušné čtyřproudové ulice, může odvádět pozornost kolem projíždějících řidičů. A v takovém případě prý musí jít svoboda uměleckého projevu stranou. Úředníci proto nařizují Reblovi, aby fasádu nechal do osmi týdnů přetřít střízlivější barvou. Proti tomuto rozhodnutí se ale může bránit a bude o něm jednat městská rada. "Jen tak to nevzdám," tvrdí Rebl a nevylučuje, že by se kvůli fasádě mohl s městem soudit.

Také účastníci internetových diskuzí postup řezenských úřadů nechápou. "Německo. Hlavně nebýt nápadný. A pokud to jde, stát se úředníkem," poznamenává jeden z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám