Hlavní obsah

V Olomouci začal mezinárodní zahradnický veletrh Flora

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Tisíce lidí zaplavily ve čtvrtek olomoucké výstaviště, kde byla zahájena čtyřdenní jarní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora, který je největší a nejstarší akcí svého druhu v Česku. Motivem ústřední expozice je letos květinové šapitó. Veletrhu dominují orchideje, lilie a tulipány.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Veletrh Flora přilákal již první den tisíce návštěvníků.

Článek

Návštěvníci mohli první den výstavy spatřit mj. i dva tříměsíční medvídky Johnnyho a Maxíka či živé klauny z Národního cirkusu Originál Berousek, který nyní hostuje v Olomouci. Stylově oděni do kostýmů evokujících cirkus přišly i děti ze základních škol na Nedvědově a Přichystalově ulici v Olomouci.

„Rozhodli jsme se pro netradiční vstup do druhého půlstoletí květinových výstav v Olomouci. Letos je tomu navíc po třicáté, co veletrh nese jméno Flora,“ řekl novinářům ředitel Výstaviště Flora Zdeněk Štefka.

V centrálním pavilónu A spatří návštěvníci unikátní aranžmá. Jde o neobvyklou květinovou manéž s klauny, v níž nechybějí květinové pyramidy, artistické schody, provazové žebříky se stylizovanými artisty, cirkusoví koně či dvoumetrový balón. „Aranžmá navrhl zahradní architekt Ivar Otruba,“ uvedl manažer veletrhu Ivo Krejzlík.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Mezi atrakce prvního dne mezinárodního veletrhu Flora patřili i dva medvídci z Národního cirkusu Originál Berousek.

Návštěvníci veletrhu se mohou těšit v pavilónu A mj. na pestré expozice Svazu květinářů a floristů, Zahradnictví města Vídně, švýcarského Luzernu či na speciální přehlídku stovek orchidejí z Thajska, která je doplněna artefakty typickými pro toto království. „Pokusili jsme se představit květy z různých částí naší země,“ konstatoval thajský velvyslanec v ČR Thanarat Thanaphuti. Thajsko se na Floře prezentuje letos vůbec poprvé v historii.

Na galerii pavilónu A spatří návštěvníci mj. díla, která vytvoří účastníci soutěže v aranžování květin na téma Den matek. Kromě toho je tu i speciální přehlídka rostlin vhodných pro zimní zahrady a také expozice Japonské zahrady. K dispozici tu je i poradenská služba. Tu najdou příchozí i v pavilónu E, který bývá tradičně vyhrazen expozici Českého zahrádkářského svazu se sbírkami kaktusů a sukulentů, bonsají, skalniček, macešek či balkónových rostlin.

Krásu rostlin mohou návštěvníci veletrhu Flora obdivovat nejen v interiérech, ale i v olomouckých Smetanových sadech, kde jsou vysázeny desítky tisíc jarních květin. Jen tulipánů je zhruba 30 tisíc, macešek pak 13 500.

Deset tisíc tulipánů kvete v tzv. Holandské zahradě. Mezi nejvyšší odrůdy vysazených tulipánů dorůstající do výšky až 80 centimetrů patří například oranžový Big Brother, bílý Maureen nebo růžový Gander Rhapsody. Ke středně vzrostlým odrůdám se řadí zářivě sněhobílá Purissima, zářivě červený Friso a žlutý Holland Queen.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Na olomouckém výstavišti se nyní konají i jarní zahradnické trhy.

Návštěvníci veletrhu mohou zavítat i do sbírkových skleníků a Botanické zahrady Flory a do Botanické zahrady Univerzity Palackého. Spolu s veletrhem Flora se na olomouckém výstavišti konají i dvě další akce - veletrh zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb pro zahradníky a zahrádkáře Hortifarm a jarní zahradnické trhy.

Celkem se tu tak představuje přes 450 vystavovatelů a prodejců. Nechybí ani zábavný doprovodný program. Jeho součástí bude mj. i 20. Country Folk & Flora festival. Loni prošlo v průběhu veletrhu Flora branou výstaviště bezmála 87 tisíc lidí.

Z historie olomoucké Flory

Dnešní mezinárodně uznávaná přehlídka špičkových výpěstků květin, okrasných dřevin, zahradní architektury a vazačství Flora Olomouc datuje svůj původ do roku 1958. Tehdy se 24. srpna v areálu výstaviště konala první, ještě regionální Výstava květin podniků místního hospodářství za účasti komunálních firem z Olomouce, Prostějova, Přerova, Šumperka a Lipníku nad Bečvou.

Na svou dobu nevídaný zájem veřejnosti – 62 tisíc návštěvníků – si vynutil její opakování v příštím roce. Následující, třetí ročník v roce 1960, který přilákal na výstaviště 118 tisíc návštěvníků, se už konal jako Celostátní výstava okrasného zahradnictví. Stoupající zájem vystavovatelské i návštěvnické veřejnosti vyvrcholil na V. celostátní výstavě v roce 1964, kterou zhlédlo neuvěřitelných 330 tisíc lidí. První zahraniční vystavovatelé se veletrhu zúčastnili v roce 1965.

Výstaviště bude otevřeno až do neděle každý den od 9 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám