Hlavní obsah

Stavební veletrhy radí, jak spořit a získat dotace

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Ode dneška do soboty patří brněnské výstaviště stavbařům i stavebníkům. I přes krizi, která se nevyhnula ani tomuto oboru, však zájem vystavovatelů příliš nepoklesl. A zájem ze strany návštěvníků se očekává ještě vyšší než v minulých letech. Příčinou je především hlavní téma veletrhu – energeticky úsporné stavění a s ním spojené dotace ze Státního fondu životního prostřední na nové i starší domy a byty.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Stavební veletrh, na kterém se nejen vystavuje, ale i staví. Tak vypadá brněnský veletržní areál, na kterém se i během výstavy dokončuje největší výstavní pavilon ve střední Evropě.

Článek

„I když stavební výroba statisticky klesla v porovnání stejného období loňského roku o zhruba 13 procent, na zájmu vystavovatelů se to mnoho nepoznalo. Letos bude v Brně 1200 firem z dvaceti zemí světa. Veletrh předvede sedmdesát oborových novinek a zlepšení. K nejzajímavějším zemím mezi vystavovateli patří Bělorusko, Německo, Polsko a poprvé také Turecko, největší expozici ze zahraničí zabírá Slovenská republika,“ vypočítává manažerka stavebních veletrhů Brno 2009 Jana Ostrá.

Zřejmě největším lákadlem bude dotační program „zelená úsporám“, ve kterém je 25 miliard dotací pro právnické i fyzické osoby na zakázky pro realizátory i dodavatele. Značný důraz kladou pořadatelé na poradenská centra v pavilonech A2 a F. Poradenství ohledně dotačních programů odstartuje ve středu.

„Na zájemce čekají odborníci z oblastí financování, legislativy a dalších oborů, které se dotací dotýkají. Bude zde možné i přímo podávat žádosti o dotace,“ doplnila Ostrá. Už nyní je podle pořadatelů zjevné, že veletrh bude mít právě za obtížnější ekonomické situace mimořádný význam i z hlediska uzavírání nových obchodů a smluv.

Urbis Invest pod hlavičkou českého předsednictví EU

Jeden z doprovodných veletrhů Urbis Invest získal statut oficiální akce českého předsednictví v EU a poprvé se zde budou představovat investiční příležitosti Běloruska a Ukrajiny. Obě země se velmi zajímají o české programy a postupy při revitalizaci panelových sídlišť. A to je jedna z pracovních příležitostí stavebních firem.

Novinkou na brněnském výstavišti je i prezentace bezpečnostních systémů a zařízení nejen pro rodinné domy, ale i velké stavby. Návštěvníci se mohou seznámit i se zařízením, které hlídalo Ďáblovu bibli vystavenou v Praze.

Stavební veletrhy Brno

Kdy : 21.-25. dubna 2009, vždy od 9.00 do 18.00

Kde : Brno, výstaviště

VSTUPNÉ
celodenní vstupenka120 Kč
zlevněná vstupenka skupinová sleva - dospělí60 Kč
skupinová sleva - školy30 Kč
rodinné vstupné120 Kč
návštěvníci se jménem "stavebního řemesla" děti do 6ti letzdarma

Největším „živým“ exponátem veletrhu je ještě nedokončená zcela nová hala veletržního areálu – pavilon P. Rozměrem 220 x 90 metrů s čistou výstavní plochou 10 242 m2 a využitelnou výškou plochy 12 metrů jde v současnosti i největší stavbu ve střední Evropě. Pavilon, který může sloužit i jako hala pro 10 000 lidí, stál 900 miliónů a hotový bude zhruba do měsíce. Už nyní je však exponátem stavebního veletrhu, jehož gigantické rozměry si mohou návštěvníci prohlédnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám