Hlavní obsah

Každý padesátý Evropan nemá v bytě vanu či splachovací WC

Právo, ČTK, mcm

Asi dvě procenta obyvatel Evropské Unie neměla podle údajů za rok 2007 uvnitř vlastního bytu či domu splachovací záchod. Stejnému množství Evropanů chyběla v domácnosti i vana či sprcha. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu (Eurostat).

Článek

Češi na tom byli ještě relativně dobře: bez WC, vany či sprchy bydlel jen každý stý z nás. Nevyrovnáme se sice Dánům, Nizozemcům, Italům či Švédům, kde je bez záchodů a van jen půl procenta obyvatelstva. Zato v Litvě či Lotyšsku splachovací záchod či pořádnou koupelnu postrádá celá pětina obyvatel.

V Česku ve vlastním obydlí splachovací záchod a vanu či sprchu nemělo jedno procento obyvatel. Na Slovensku to u toalet byla tři procenta, u van či sprch stejně jako v Česku jedno procento lidí.

Statistici při sestavování tabulek srovnávajících životní podmínky v 27 státech unie vycházeli z dostupných údajů za rok 2007. U Bulharska s Rumunskem nicméně data chybí.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

To nejlepší ze stavebního veletrhu For Arch 2008.

Koupelnu bez vany a záchodu si většina z nás asi ani neumí představit. FOTO: Dana Kysučanová, Novinky

Eurostat uvádí i názory Evropanů na hlučné či znečištěné oblasti. Hluk z ulice či sousedství nejvíc tíží Kypřany (37 %), znečištěné prostředí Lotyše (38 %) a Malťany (35 %), nejméně Švédy (jen 7 %).  V ČR hluk trápí 18 procent lidí a špatné životní prostředí 17 procent.

Anketa

Bez čeho byste se v bytě nejspíše obešli?
WC
4 %
vana
27 %
sprcha
6,9 %
potřebuji v bytě vše
58,5 %
nic z toho v bytě nepotřebuji
3,6 %
Celkem hlasovalo 5949 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám