Hlavní obsah

Vlnitá střecha od Zahy Hadid ozdobí aquacentrum pro olympiádu v Londýně 2012

Novinky, Zuzana Fišerová

Plavecké centrum postavené pro olympiádu v roce 2012 v Londýně bude stát přímo u vstupu do olympijského areálu. Jedná se o nepřehlédnutelnou stavbu z dílny bezpochyby nejznámější světové architektky íráckého původu Zahy Hadid. Dominantou stadiónu bude jednoznačně zvlněná střecha, která připomíná plynoucí vodu.

Článek

Plavecký areál pojme zhruba 17 500 diváků, ale po skončení her budou tribuny rozmontovány a kromě bazénů zbude místo jen pro 2500 diváků. Stadión poskytne sportovní využití, které v současné době Londýn nemá k dispozici. Jedná se především o dva 50metrové plavecké bazény a hluboký bazén na skoky do vody.

Plavecký areál pro olympiádu v Londýně 2012, který navrhla Zaha Hadid.

FOTO: oficiální stránky olympiády v Londýně

Střecha by měla být 160 metrů dlouhá a 90 metrů široká. Na severním konci ji budou podpírat dva betonové sloupy, kdežto jižní strana bude podepřená zdí. Celý projekt by měl být dokončen rok před zahájením olympiády, tedy v roce 2011.

Plavecký areál pro olympiádu v Londýně 2012 by měl být dokončen v roce 2011.

FOTO: oficiální stránky olympijských her v Londýně

Zaha Hadid

  • Britská architektka iráckého původu narozená 1950 v Bagdádu
  • První žena v historii, která se v roce 2004 stala laureátkou Pritzkerovy ceny

Projekty a stavby: Aquacentrum v Londýně pro olympijské hry 2012, Centrum BMW v Lipsku, Skokanský můstek v Innsbrucku, Bridge pavilon ve španělské Zaragoze, Národní muzeum umění 21. století v Římě

Architektka Zaha Hadid o zdvižení střechy říká: "Je to velice vzrušující vidět takový pokrok na celé stavbě. Je to základní kámen celého návrhu a těšili jsme se na to od chvíle, kdy jsme v roce 2004 vyhráli soutěž. Střecha centra odráží plynulost tekoucí vody a bude pro Londýn inspirativním dědictvím dlouho po ukončení olympijských her."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám