Hlavní obsah

Originální domy z kostek od japonského architekta upoutají pozornost

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavění věží a domů z kostek miloval v dětství snad každý. Japonec Keiichiro Sako si na dětské zálibě vystavěl kariéru uznávaného architekta. Jeho návrhy jsou plné kostek, čtverců, ostrých geometrických tvarů, ale i dokonalého vnímání prostoru a jeho širších souvislostí.

Článek

V podobném duchu se nese i centrum Cube Tube vystavěné na křižovatce, která značí vstup do nově vyvinuté oblasti města Jinhua. V zanedbané krajině má Sakova stavba symbolizovat nové začátky a ochotu vydat se novým směrem - moderním a odvážným. Budova se skládá ze dvou jednoduchých křídel, která mají tvar (jak také jinak) krychle. Kancelářská část Cube bude dokončena v dubnu a Tube, kde mají sídlit restaurace, se otevře v červenci 2009.

:.Detail povrchu budovy.

FOTO: Archiv firmy SAKO Architects

Téměř dokončenou stavbu Cube tvoří obrovská krychle rozdělená na nesčetné množství různě velkých čtverců. Ty představují nejen plášť budovy, ale i okna a terasy vykrojené z budovy. Stěny obou kostek mají pokrývat čtverečky z vysoce leštěné nerezové oceli, jež odrážejí sluneční paprsky.

Mozaika v Pekingu

Rovněž další z architektových návrhů není samoúčelný, ale má podpořit podnikání v neobydlené části Pekingu. Budova zvaná Mozaika vyrostla v oblasti širokých silnic a velkých bloků s malým počtem výrobců a podnikatelů. V prázdné krajině, kde ani není příjemné pohybovat se po ulicích, se Sako ujal nedodělaného, pozastaveného projektu obchodního domu.

:.Obchodní centrum "Mozaika".

FOTO: Archiv firmy SAKO Architects

:.Do centra se vchází krystalovým světem.

FOTO: Archiv firmy SAKO Architects

Na budovu, jež byla rozestavěna až do čtvrtého patra navršil další poschodí, jejichž plášť ozvláštňuje mozaika, odrážející světelné odlesky. Na spodní část nechal architekt opět v duchu mozaiky připevnit barevné bannery obchodů a podnikatelů, kteří v budově sídlí.

V jedné budově se střetává mnoho motivů, vstoupíte-li tedy hlavním vchodem do obchodního domu, ocitnete se rázem ve světě vytvořeném krystaly, jejichž speciální povrch ožívá hrou světel a pohybem lidí. Celý projekt spojuje hlavní motiv mozaiky, vše tvoří geometrické tvary a rovné linie, jako je tomu u Cube Tube.

Hranatá káva

V Pekingu objevíte i další ze Sakových kostkovaných návrhů, je jím dvoupatrová kavárna Steps, kde si občerstvení vychutnáte na krychlové stoličce u krychlového stolku. Postavit se můžete k baru s kostek a jako konverzační téma vám jistě poslouží kostkovaná výzdoba interiéru. Je tu jen jediné riziko. Při pohledu na kavárnu vás možná zachvátí panika, zda i obsluhující personál nemá hlavu jako krychli.

:.Z kostek jsou židle, stoly i veškerá výzdoba.

FOTO: Archiv firmy SAKO Architects

:.V hranaté kavárně se vám zatočí hlava.

FOTO: Archiv firmy SAKO Architects

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám