Hlavní obsah

Jednoduché linie a luxusní materiály v práci brněnských architektonických ateliérů

Novinky, Kristýna Křížová

Projekty tří významných brněnských architektonických ateliérů, které se svým stylem tvorby zapsaly do tváří řady míst v České republice se představují veřejnosti. Vedle Brna se můžeme s jejich projekty setkat v Litomyšli, Praze, Ostravě, ale i v příměstských oblastech nebo na vesnicích. Jednoduché linie a použití luxusních materiálů se snoubí v jejich návrzích, stojí za to, si je prohlédnout.

Článek

Tvůrci z těchto ateliérů se potkávali především na velkých brněnských urbanistických projektech. Na počátku 90. let to byl například projekt pro Jižní centrum, soutěž na Mendlovo náměstí nebo řešení obytné čtvrti. Jednotlivé stavební zakázky už ale vznikaly odděleně.

Všechny tři ateliéry začínaly společně ve stejné době a na stejném místě. Výstava tak umožňuje divákům vzájemné porovnání, sledovat to, jak se jejich spolupráce promítla do podoby návrhů.

Jejich tvorba povyšuje ráz české architektury, zušlechťuje naše okolí a tím pádem také nás.
Martina Straková, kurátorka výstavy

V roce 1991 byla založena architektonická kancelář Burian–Křivinka. Ve známost tito architekti vešli především jako tvůrci zdravotnických a školských zařízení. Za realizace Administrativní budovy Geodis Brno a Základní školy a městské sportovní haly v Litomyšli získali Čestné uznání v GRAND PRIX Obce architektů ČR.

.: Mystický prostor rodinného domu navrhl Petr Pelčák. Stojí v Brně.

FOTO: Filip Šlapal

Ve svých návrzích často používají odlehčené, transparentní materiály, a dosahují tak zajímavého vzhledu návrhů.

Nedají dopustit na kvalitu materiálů

Další představovanou architektonickou kanceláří je Ateliér Brno (Petr Pelčák, Petrem Hrůša). Stavbou Galerie Vaňkovka ovlivnili podobu Brna a zapsali se i do tváří dalších měst. Pod hlavičkou Ateliéru Brno vznikl také návrh rekonstrukce rodného domu Josefa Hoffmanna v Brtnici.

Jejich společné projekty obytných domů či administrativních budov už získaly řadu ocenění. Architektonická tvorba těchto architektů je zaměřena na úspornost, na detail a jeho zpracování za použití kvaliních materiálů.

Specialisté na zajímavé kavárny

Posledním představeným studiem je studio RAW (Tomáš Rusín a Ivan Wahla). Tito tvůrci se specializují hlavně na navrhování kaváren, ale věnují se i rekonstrukcím či návrhům rodinných domů. Řada jejich realizací byla oceněná v GRAND PRIX Obce architektů ČR a dalšími cenami. Jejich vzorem jsou formy meziválečné moderny a důraz na jemný detail a pečlivý výběr materiálů.

.: Cafe Onyx v Brně od architektonického studia RAW.

FOTO: Filip Šlapal

Není nad dobrého architekta, domky typu "Milada" nebo "Eda" sice vyjdou díky standardizaci návrhů levněji, ale originál vytvoří jen opravdu dobrý architekt.

Na práci těchto zajímavých tvůrců se můžete zajít podívat na výstavu s názvem "Stavby a projekty", ta se koná v respiriu Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně do 31. května.  Otevření výstavy doprovází také představení tří monografií věnovaných práci všech tří ateliérů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám