Hlavní obsah

OBRAZEM: O cenu EU za současnou architekturu usiluje pět staveb

Novinky, Veronika Hušková

Pět evropských budov se letos utká o cenu nesoucí jméno slavného architekta Miese van der Rohe. Je mezi nimi například univerzita v Miláně či opera v norské metropoli Oslu. O vítězi nejprestižnější soutěže o nejkvalitnější současnou architektonickou stavbu bude poprvé v historii rozhodovat i zástupce České republiky.

Foto: Novinky

Norská opera v Oslu, Norsko (autoři: Snøhetta)

Článek

Jména pěti finalistů Ceny Evropské unie za současnou architekturu - Mies van der Rohe Award 2009 zveřejnila ve středu 11. února Nadace Mies van der Rohe se sídlem v Barceloně společně s Evropskou komisí.

Smyslem ceny a celé soutěže, která se koná každé dva roky, je ukázat tvůrčí potenciál, podpořit inovativní řešení a upozornit veřejnost na to, jak významnou roli hraje moderní architektura ve společnosti a jak ovlivňuje kvalitu života v evropském prostředí,“ vysvětlila Markéta Pražanová, tisková mluvčí České komory architektů.

Nominované stavby na Mies van der Rohe Award 2009
Multimodal Center – Nice Tramway, Nice, Franice (autoři: Atelier Marc Barani)
Zenith Music Hall, Strasbourg, Francie (autoři: Massimiliano and Doriana Fuksas)
Universita Luigi Bocconiho, Milán, Itálie (autoři: Grafton Architects)
Norská opera a balet, Oslo, Norsko (autoři: Snøhetta)
Knihovna a Centrum pro seniory, City Block Core Zone, Sant Antoni’s District, Barcelona, Španělsko (autoři: RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes)

V porotě poprvé usedla Češka

O nominacích letos rozhodovala také Irena Fialová, přední česká teoretička architektury, publicistka, spoluzakladatelka nakladatelství Zlatý řez, která také přednáší na FA ČVUT. Je to poprvé v historii, kdy v porotě zasedl zástupce České republiky.  

.:Knihovna a volnočasové centrum pro seniory, Sant Antoni’s District, Barcelona, Španělsko (autoři: RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes)foto: Novinky

„Vybrat pět finalistů nebylo vůbec jednoduché, kvalita evropské architektury je dnes velmi vysoká a vyrovnaná. Oproti předchozím ročníkům soutěže porota nakonec vyřadila řadu staveb od slavných architektů a vybrala mezi pět finalistů mimořádné stavby, které možná nebudou veřejnosti na první pohled srozumitelné, ale zásadním způsobem zlepšují kvalitu života lidí,“ říká Irena Fialová.

.: Zenith Music Hall, Strasbourg, Francie (autoři: Massimiliano and Doriana Fuksas)foto: Novinky

Sledovat evropskou ale především českou architekturu v zrcadle diskutujících porotců z různých kulturních prostředí bylo podle Fialové velmi přínosné. "Zatímco nizozemský porotce upřednostňoval silný koncept a racionalitu staveb, porotci z mediteránní oblasti oceňovali více harmonii a krásu staveb. Společně s francouzským porotcem jsem cítila, že se na této severojižní hodnotové stupnici pohybujeme někde uprostřed, toužíme jak po racionalitě, tak i kráse stavby,“ popisuje zážitky z rozhodování  poroty."

.: Universita Luigi Bocconiho, Milán, Itálie (autoři: Grafton Architects)foto: Novinky

České realizace zatím neuspěly, mají ale ještě šanci

O cenu letos usilovalo také osm českých realizací, které se však do první pětice neprobojovaly. Stále však mají šanci dostat se alespoň mezi 35 významných tvůrčích počinů, které budou společně s finalisty představovány na putovní výstavě po významných evropských městech a v katalogu Ceny. Jejich výčet by měl být znám po dubnovém zasedání poroty.

.: Multimodal Center – Nice Tramway, Nice, Franice (autoři: Atelier Marc Barani)foto: Novinky

"Česká republika se soutěže zúčastňuje pravidelně od roku 1997 a do katalogů i na výstavy předchozích ročníků se dosud dostalo pět českých realizací," prozradila Markéta Pražanová, mluvčí České komory architektů.

České realizace přihlášené do Mies van der Rohe Award 2009
Fakulta informačních technologií VUT v Brně (autor: Architektonická kancelář Burian – Křivinka)
Hotel Metropol (autor: Chalupa architekti / dům architekti)
Hráň u Slavonic (autor: e-M.R.A.K. –  Martin Rajniš architektonická kancelář)
Dox – Centrum současného umění (autor: Ivan Kroupa Architekti)
Nové ústředí ČSOB (autor: AP Atelier – Josef Pleskot)
Rodinný dům v Černošicích (autor: Ksa)
Rezidenční komplex Na Krutci (autor: Kuba & Pilař Architekti, DRNH)
Centrum ekologických aktivit Sluňákov (autor: Projektil Architekti)

Podle Markéty Pražanové by definitivní výsledky soutěže měly být vyhlášeny v květnu letošního roku. „Porota si nejprve v dubnu vyslechne přednášky všech finalistů, pět vybraných staveb společně navštíví a teprve poté zveřejní vítěze Ceny Evropské unie za současnou architekturu za rok 2009,“ řekla. V září pak proběhne v Barceloně vernisáž putovní výstavy.

.: O cenu usilovalo i nové ústředí ČSOB (autoři: AP Atelier - Josef Pleskot)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám