Hlavní obsah

Architekti dostali Parléřovu cenu za návrh úpravy hřbitova

Architekti Martin Rosa a Jan Kratochvíl v Praze dostali Cenu Petra Parléře za rok 2008. Organizátoři této ceny chtějí jejím pořádáním přispět k úvahám o veřejném prostranství měst a obcí a případně pomáhat jejich kultivaci. Rosa a Kratochvíl dostali v loňském ročníku cenu za návrh architektonického řešení obnovy městského hřbitova ve Vítkově na Opavsku.

Článek

Porota ocenila především to, že architekti vzdali "hold tichému prostranství", v celkovém prostoru zdůraznili paměť historicky významného místa v Sudetech a zároveň zachovali jeho kouzlo. Pozornost lidí se tak podle poroty může zaměřit na místa ticha a setkávání, na nichž vzniká paměť celého společenství.

Další dvě dílčí ceny udílejí partneři soutěže. Cenu Prostor pro život dostal tým architektů Michala Šrámka, Jana Proksy a Lucie Vencelidisové za studii nového centra obce Svatobořice-Mistřín na Hodonínsku. Cenu za přínos k rozvoji architektury obdržel Zbyněk Ryška za návrh revitalizace a dostavby bývalého kláštera voršilek v Jeseníku, jehož ústředním prvkem je budova nové knihovny.

Architektonickou soutěž pořádá Společnost Petra Parléře, a to ve dvou kolech. V prvním podávají města a obce své náměty na úpravy veřejných prostranství a budov do výběrového řízení. Z něj vzejde maximálně deset soutěžních zadání, která se ve druhém kole stanou předmětem architektonické soutěže.

Hlavním přínosem soutěže je podle pořadatelů fakt, že i menší města mohou získat architektonické a urbanistické studie, na jejichž zadání by samy neměly prostředky. Soutěž pomáhá na místní úrovni zamýšlet se nad veřejným prostorem, úlohou architektury. Radnice pořádají nad návrhy veřejné debaty. Zájem o soutěž mají architekti i přesto, že nezaručuje realizaci projektu. V některých minulých ročnících soutěže se však realizovala či se plánuje realizace až poloviny projektů.

Šestého ročníku soutěže se zúčastnilo 31 architektů, do soutěže došlo 15 architektonických studií, což je méně než předchozí rok, kdy jich bylo 40. Do soutěže porota přijala nakonec 13 studií, které se zaměřily na zadání, jež do soutěže zaslala města Hořovice, Cheb, Jeseník, Semily, Svatobořice-Mistřín, Třeboň a Vítkov.

Reklama

Výběr článků

Načítám