Hlavní obsah

Sdružení nájemníků kritizuje MMR za chybějící zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární místopředseda Sdružení nájemníků ČR (SON) Milan Taraba na pondělní tiskové konferenci kritizoval Ministerstvo pro místní rozvoj za to, že stále otálí s přípravou zákona o sociálním bydlení.

Foto: Archiv Sintras, Právo

V České republice chybí zákon o sociálním bydlení.

Článek

Závazná definice sociálního bydlení, ale například i přiměřeného bytu v Česku zatím podle představitelů sdružení chybí.

Náměstek Ministerstva pro místní rozvoj pro legislativu a bytovou politiku Miroslav Kalous letos v únoru podle Taraby přislíbil, že Česko bude mít zákon o sociálním bydlení do dvou let. O několik měsíců později však Kalous na MMR dostal na starost evropské fondy.

"Poslední zpráva je, že zákon nebude a že se to bude řešit podzákonnými normami,“ řekl Taraba. Definice sociálního bydlení se dnes používá jen ve vztahu k dani z přidané hodnoty. Do této kategorie patří rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na tyto stavby se vztahuje snížená sazba DPH, která od Nového roku kvůli vládním reformám vzrostla z pěti na devět procent. Většina novostaveb nyní do takto vymezeného sociálního bydlení spadá.

Reklama

Související články

Trh s byty se dramaticky proměňuje

Zdražení nájemného od prvního ledna až o 46 procent v městských bytech, které je dosud měly regulované, ale i zastavení růstu cen za nové byty nebo zpřísnění...

Výběr článků

Načítám