Hlavní obsah

Elegantní schodiště tvoří dominantu interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Točitá, segmentová, bočnicová, atypická - interiérová schodiště budou zdobit náš dům nebo byt a měla by i dlouho sloužit. Jejich účelnost a funkčnost znásobíme tím, že si je necháme vyrobit na míru.

Článek

Schodiště dominuje každému interiéru. Proto je o něm třeba rozhodovat už ve fázi projektu stavby. Situace se mění podle toho, jestli rekonstruujeme nebo stavíme od základů něco nového.

U novostavby obvykle existuje několik variant, kam schodiště umístit, jaký tvar bude mít, aby bylo funkční i krásné na pohled. U rekonstrukce nejspíš budeme volit kompromis mezi tvarem a technologií výroby, která je dána dispozicí domu nebo bytu. V obou případech bude nejdůležitější dostat se pohodlně a také bezpečně nahoru a dolů. Přitom platí pravidlo: je-li schodiště bezpečné, je i pohodlné.

Vpravo: Skládací schody s funkčním a bezpečným vstupem na půdu. Po uzavření nejsou vidět, ušetří místo, snadno se montují (Oman). Vlevo: Konzolové schodiště kotvené na vnější straně je dvakrát lomené s vnitřním zábradlím (SWN Moravia).

Zatočme s malým prostorem

Vystupme z šedi obložených betonových schodů a pořiďme si do interiéru zajímavé typy schodišť. Ne vždy si ale můžeme dovolit popustit uzdu fantazii. Omezuje nás totiž většinou malý prostor.

V takovém případě uděláme nejlíp, když se zaměříme na nabídku točitých schodišť. Ta nám ušetří dost místa, a pokud dobře zvolíme design, dodají vnitřku domu nebo bytu osobité kouzlo a lehkost. U točitého schodiště si nemusíme příliš lámat hlavu ani s volbou materiálu. Standardem je oblíbená kombinace dřeva a kovu.

Pohrajme si se schodištěm

Schodiště, zejména to hlavní, vnímáme většinou jako jednolitou část interiéru, s níž mnoho špásů nenaděláme. Přitom ale vůbec nemusíme být konzervativní!

Pohrát si můžeme i s návrhem centrálního schodiště, a to hlavně v případě, že se rozhodneme pro schodiště segmentové.

Jak už jeho označení napovídá, skládá se z jednotlivých dílů (segmentů), které sestavíme přesně tak, jak nám povolují velikost a pojetí interiéru a také vlastní nápaditost. Jednoduše řečeno - poskládáme si je do tvaru, který nám bude nejvíc vyhovovat, díky dílům, z nichž se schodiště sestavuje dohromady. Vlastní montáž za nás samozřejmě udělají odborníci.

:. K ušlechtilým materiálům patří kámen. Do reprezentativního interiéru dáme přednost mramoru, který má jedinečný vzhled a charakter. Foto: Kenngott

Segmentové schodiště často užíváme jako centrální a jeho tvarové variace už záleží jen na naší fantazii. Obecně platí, že nejčastějšími typy těchto schodišť jsou tvary “L“ nebo “U“. Ani materiály nás nemusí omezovat. Ve standardní nabídce se objevuje dřevo, kov nebo zajímavé kombinace.

I schodiště si rozumí se zdí

Lehké, vzdušné a designově zajímavé schodiště - přesně těmito přívlastky lze označit interiérové bočnicové schodiště. Jaké jsou jeho výhody?

Lehké, vzdušné a designově zajímavé schodiště - přesně těmito přívlastky lze označit interiérové bočnicové schodiště. Jaké jsou jeho výhody?

Nesporným plusem a hlavní výhodou je systém vlastního zabudování. Chceme-li se vyvarovat nosných a těžkopádně působících schodišťových konstrukcí, právě bočnicové schodiště nabízí náhradu všem, kteří vyžadují zachování vzdušnosti a elegance v prostoru.

:. Nejžádanějším typem dřevěného schodiště je schodnicové zadlabané. Má vnější zábradlí na nástupním rameni a ukončovací zábradlí. Krásné a elegantní je v pařeném buku. foto: SWN Moravia

Tato schodiště přitom neztrácejí oproti jiným typům na kvalitě ani funkčnosti. Může za to především kotvení k nosné zdi - jakékoli další nosné a podpůrné systémy už tu nezabírají místo a neruší celkový dojem.

Schodiště ušité na míru

Vůbec nemusíme být zákazníky s přehnanými požadavky, a přitom se nám může stát, že si ze standardní nabídky výrobků nebo modelových řad schodišť zkrátka nedokážeme vybrat. Možná se nám nebude žádné líbit, nebo prostě nebudou vyhovovat našim potřebám.

:. Bočnicové schodiště je velmi žádaný typ schodiště. Laserem řezaným bočnicím (schodnicím) lze dávat požadovaný tvar a rozměr téměř bez omezení. Dřevěné stupně, vyráběné na automatizovaném obráběcím centru, jsou přesně slícovány s ocelovou konstrukcí. foto: JAP

V takové chvíli máme dvě možnosti. Vybrat si z nabídky tu, která nejlépe odpovídá našim představám, anebo si nechat vyrobit schodiště na míru. V tomto případě se staneme společně s výrobcem spoluautorem atypického schodiště, ať už jde o tvar nebo materiál.

Cena takového schodiště je minimálně o patnáct procent vyšší než u typizovaných modelů. Cenu schodiště ovlivňuje hlavně použitý materiál, provedení, počet stupňů, složitost soustružení sloupků a příčlí, povrchová úprava natur či moření, řezba atd…

Design doplňuje materiál

Odlišný materiál volíme pro nosnou konstrukci, stupně a zábradlí. Nosné konstrukce mohou být kromě dřeva, oceli a betonu také z litiny, nerezu nebo z kamene. Nášlapy stupňů se vyrábějí z různých druhů dřeva, kamene (mramoru, travertinu či žuly). Tradičním materiálem je teraco, oblíbená je dlažba a moderní stěrky. Používají se i zátěžové koberce, linoleum, PVC a také ocelový plech.

:. Vlevo: U točitého schodiště je velmi důležitá osa. Šířka stupně na ose musí být minimálně 24 cm (JAP). Vpravo: Odlehčené spirálové schodiště kombinované s nerezem je v souladu s architekturou domu, nikoli s momentálním zařízením (Truhlářství Kozel). Foto: Archiv firem

Na zábradlí se používají různě zpracované a ošetřené kovy, např. hliník, nerez, litina, ručně kované železo, také dřevo a výplně ze skla nebo zděné či betonové bariéry. Módní je kombinace skla a nerezu.

Jestli jsou schody umístěné v chodbě, nemusíme utrácet za drahé materiály. Tvoří-li ale schodiště dominantu v hale nebo v obývacím pokoji, dáme přednost ušlechtilým materiálům, které esteticky pozvednou celý interiér.

Schodiště dělíme podle

  • funkce na hlavní, vedlejší a vyrovnávací
  • umístění na vnitřní, venkovní a terénní
  • půdorysného tvaru na přímočará, křivočará a různočará
  • počtu ramen na jednoramenná, dvouramenná, víceramenná a rozvětvená
  • směru výstupu na přímá, pravotočivá a levotočivá
  • podepření schodišťových ramen na vřetenová, pilířová, visutá, desková, zavěšená, smíšeně podepřená, pažená a pohyblivá
  • použitého materiálu na dřevěná, kamenná, cihlová, betonová, železobetonová, kovová a kombinovaná
  • technologie na tradiční, montovaná a kombinovaná
  • sklonu na rampová, mírná, normální, strmá a žebříková

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvolit správné schody

Lidstvo za dobu své existence objevilo spoustu zásadních a pro život nepostradatelných věcí, jako je kolo, teorie relativity nebo mobilní telefon. Jednou...

Moderním schodištím vévodí dřevo

Má-li schodiště v domě splňovat všechna naše přání, pak jeho realizace není vůbec snadná. Co schodiště, to originální dílo, plné konstrukční nápaditosti,...

Výběr článků

Načítám