Hlavní obsah

Nábytek může být také nebezpečný a zdraví škodlivý

Novinky, tnk

Představenstvo Asociace českých nábytkářů nedávno vyjádřilo znepokojení nad kvalitou nabízeného nábytku z dovozu a vyzvala spotřebitele, aby při výběru nábytku nepodléhala podezřelým nabídkám koupě neznámého nábytku. Pojďte se s námi podívat na to, jak si takový nábytek vybrat co nejpečlivěji.

Článek

Importovaný nábytek z Číny a dalších asijských zemí, ale i východoevropských zemí podle Asociace někdy nemusí procházet žádnou kontrolou. Dovážený nábytek se silným směnným kurzem české koruny zlevňuje, to, že je levnější ale neznamená, že je kvalitnější. Není zaručeno, že používané materiály neškodí lidskému zdraví.

.: Starý mořený masivní nábytek je často mnohem kvalitnější než ten moderní, který je vyroben z lehkých a nekvalitních materiálů - třeba z dřevotřísky.foto: Právo/Lukáš Táborský

Stejně tak není zaručeno, že je nábytek vhodně konstruován a že nezpůsobí zranění uživatelům. Známy jsou příklady zranění končetin i smrtelné úrazy pádem nábytkových dílců.

Kritika dopadla i na reklamní triky

Asociace kritizuje také třeba nevhodný reklamní trik společnosti Ikea, podle něj je záruka 25 let na matraci absurdní. Po 25 letech prý matrace nemůže odpovídat základním hygienickým požadavkům. Záruka prý odporuje zdravému rozumu i v tom ohledu, že je velmi pravděpodobné, že po čtvrt století uživatel změní své tělesné proporce.

.: Vyplatí se pořídit si potah na celou matraci - má i zip nepropustný pro roztoče.foto: Tchibo

Matraci by měl člověk obměňovat každých deset let a spíše častěji, a to z hygienického důvodu, protože v matraci se po čase mohou držet roztoči, plíseň apod.

A jak máme tedy nábytek vybírat?

Třeba u takové sedací soupravy si musíme dát pozor na stálobarevnost snímatelných potahů na záhybech čalounění. Zkontrolujte si také při koupi, zda-li je přiložen leták o správném užívání nábytku. Jeho nepřiložení je vážným pochybením prodejce.

.: Zvláště opatrní buďte při koupi nábytku ve světlých barvách - snímatelné potahy bývají nutností.foto: Archív Důmí

Velký pozor si dejte u závěsných skříňek a u vrchních dílů kuchyňských linek. Jejich pád v minulosti způsobil i smrtelná zranění.Vsaďte proto na krédo renomované české firmy, informujte se o nosnosti šroubů ve stěnách a o záruce. Pokud možno vsaďte na prověřeného českého výrobce, jehož výrobky jsou podrobeny kontrolám.

Anketa

Komu dáváte při koupi nábytku přednost?
Českému výrobci
74,6 %
Zahraničnímu výrobci
4,8 %
Nakupuji v bazarech nábytku
4,4 %
Je mi to jedno, rozhodující je pro mě cena
16,2 %
Celkem hlasovalo 477 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Palisandr přinese do vašeho interiéru exotiku

Přírodní materiály jsou nepostradatelnou součástí moderních interiérů a nábytek z masivu zútulňuje obytný prostor. Tropické dřeviny navíc dodají interiéru...

Výběr článků

Načítám