Hlavní obsah

V domě secesního architekta Hoffmanna je k vidění jedinečný nábytek

Novinky, Kristýna Křížová

Rodný dům secesního architekta a designera Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy stojí za navštívení díky sezónní výstavě, která se věnuje srovnání tvorby dvou výjimečných umělců. Oba se věnovali práci interiérovému designu. Pojďte se s námi podívat za tvorbou těchto dvou velikánů, za Josefem Hoffmannem a modernistou Donaldem Juddem.

Článek

Josef Hoffmann byl rakouským architektem a byl jedním z nejžádanějších architektů Vídně. Spoluzaložil dílnu uměleckého řemesla, která se pak zaměřila na užité umění - kompletní zařízení domů včetně speciálního stolního náčiní. Posláním této firmy bylo "produkovat jednoduché věci pro život".

.: Pohled do expozice v Brtnici - v interiéru je podstatná čistota barvy i tvarů.foto: Moravská galerie v Brně

Vídeňská secese, ke které je řazen, byla velmi vlivným stylem, založili ji na konci 19. století umělci a architekti, kteří odmítali uznávat konzervatismus a tak vsadili na vlastní představy o tom, jak by mělo užité umění a umění obecně vypadat.

.: Křesla od Josefa Hoffmanna.foto: novinky.cz, Museum Josefa Hoffmanna

Záhy se ale umělci, včetně Hoffmanna, začali zajímat o geometrii rovných linií a čistých tvarů (tvořila protiklad k tehdejší přílišné zdobnosti secese) a právě ta sbližuje tvorbu Joseffa Hoffmanna s dílem umělce Donalda Judda.

.: Stolek od Josefa Hoffmanna.foto: Moravská galerie v Brně

Americký umělec Donald Judd se do historie nábytkového designu zapsal skříňovými soubory z oceli, hliníku, dřeva a plexiskla. Jeho tvorba je přísně geometrická. V mnohém se však podobá tvorbě Josefa Hoffmanna, je stejně praktická, jednoduchá a značně minimalistická.

.: Křeslo s praktickým úložným prostorem od Donalda Judda.foto: novinky.cz, artnet.com

Výstavu, na které můžete shlédnout tvorbu odbou těchto velikánů, pořádá Muzeum užitého umění ve Vídni ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně, která tuto památku - dům Josefa Hoffmanna, spravuje. Navštívit ji můžete do 26. října (o letních prázdninách je otevřeno denně) a porovnat jak blízko k sobě tito dva umělci, z různé generace i států, měli.

Reklama

Související témata:

Související články

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Fascinace bytem zařízeným ve stylu biedermeieru

Přírodní materiály se opět začaly v našich domovech používat, letošní rok je ve znamení příklonu k ekologii. V minulosti byly přírodní materiály také velmi...

Alpská růže v Luhačovicích stavbou roku

Památkově chráněná vila Alpská růže Lázní Luhačovice získala hlavní cenu v kategorii stavby občanské vybavenosti v soutěži Stavba roku Zlínského kraje 2007....

Výběr článků

Načítám