Hlavní obsah

Členové U2 postaví v Dublinu futuristický hotel

– DUBLLIN

Hvězdy irské rockové skupiny U2 Bono a The Edge získali po čtyřech letech úsilí povolení k radikální přestavbě dublinského hotelu Clarence, který by se mohl stát novou extravagantní dominantou irského hlavního města. Rozhodnutí vyvolalo kritiku části Dubliňanů, kteří se obávají o tradiční charakter metropole.

Článek

Irský úřad pro územní plánování schválil návrh v hodnotě 150 miliónů liber (4,35 miliardy korun), jehož autorem je známý britský architekt Norman Foster.

Plán předpokládá vybourání velké části hotelu na břehu řeky Liffey a jeho rozšíření o sousedních pět domů. Počet pokojů se ztrojnásobí na 166 a hotel bude mít velké atrium zakryté velkou skleněnou střechou, které se již nyní přezdívá létající talíř.

.: Clarence hotel Foto: Foster and Parters

Zpěvák Bono a kytarista The Edge v prohlášení uvedli, že rozhodnutí úřadů "je skvělou zprávou pro Dublin a především pro Temple Bar", tedy sousední čtvrť barů a hospod s hudbou.

Rozhodnutí má ale spoustu odpůrců, podle nichž jen potvrzuje velký politický vliv, jaký členové U2 mají. "Samozřejmě rozhodnutí odsuzujeme..., protože kvůli němu bude zničeno mnoho chráněných památek," řekl Ian Lumley, představitel společnosti An Taisce, která se zabývá ochranou památek v Irsku.

.: Clarence hotel, návrh britského architekta Normana Fostera Foto: Foster and Partners

Podle Lumleyho je Fosterův grandiózní návrh "velmi impozantní..., ale je na špatném místě. V žádné jiné zemi by taková stavba nebyla na tak citlivém místě povolena," řekl.

Irské úřady nařídily, že při stavbě musí být zachovány fasády nejen hotelu z 30. let, ale i sousedních pěti viktoriánských a gregoriánských domů, o něž se hotel rozšíří. Na místě stavby musí být také stále archeolog.

.: Clarence hotel, návrh britského architekta Normana Fostera Foto: Foster and Partners

Památkáři úspěšně zablokovali dřívější, ještě velkolepější návrh. Proti plánům na přestavbu hotelu se stavělo i irské ministerstvo ochrany životního prostředí.

Členové U2 také nechají postavit do roku 2012 nejvyšší budovu v Irsku, 120 metrů vysokou U2 Tower, kterou navrhl také Foster. Bude stát východně od centra na Liffey v nyní zchátralé oblasti doků. Na vrcholu bude nahrávací studio skupiny.

.: Plánovaná nejvyšší budova Irska U2 Tower z dílny Normana Fostera Foto: Foster and Partners

Třiasedmdesátiletý držitel Pritzkerovy ceny Norman Foster staví po celém světě. Mezi jeho nejznámější návrhy patří například rekonstrukce budovy berlínského Říšského sněmu nebo gigantický dálniční most přetínající údolí ve francouzském Millau.

Bono, The Edge a další dva členové skupiny - baskytarista Adam Clayton a bubeník Larry Mullen - patří k nejbohatším obyvatelům Irska. Před dvěma lety skupina přesunula svou společnost vybírající autorské poplatky do Amsterdamu, takže jejich zisky z hudby zůstávají nezdaněné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám