Hlavní obsah

OBRAZEM: Užitečné drobnosti pro milovníky italské kuchyně

Itálii vnímáme jako zemi špaget, pizzy, olivového oleje, slunce a klidu. Italové mají na všechno dost času, nikam nespěchají a užívají si krás života v bujarém veselí. Máme pro vás několik tipů na to, jak si doma vytvořit podobnou pohodu s pomocí několika užitečných a zajímavých doplňků a drobností.

Článek

Výbornou pomůckou, která u nás ještě není příliš známá, je odměrka na špagety. Znáte to, člověk někdy porce špatně odhadne, když ale máte vyměřenou porci podle míry, tak se nemůžete splést. K tomu slouží praktická odměrka.

.: Skvělá pomůcka: větší dírou odměříte větší porci špaget, menší dírou střední porci, háček je určen k výlovu špagety na ochutnání, jestli jsou už "al dente". foto: Leopold

Nahradit ji ale můžete podomácku vyrobeným kolečkem vystřiženým třeba v pevnější plastové podložce.

Speciální pokrmy si žádají speciální zacházení

Pro výlov špaget jistě užijete speciální lžíce s výčnělky po stranách, kterými špagety elegantně a bez námahy vylovíte.

.: Nezbytnost na špagety - lžíce pro jejich výlov.foto: Carlo Giannini

Další věcí, která by na stole těch, kteří si oblíbili italskou kuchyni neměla chybět, je olivový olej a mlýnek na pepř nebo sůl, čerstvé ingredience jsou vždy nejlepší.

.: Olivový olej musí být hned při ruce, stejně jako čerstvě namletý pepř.foto: IKEA

Také čerstvý citrón pro dochucení je na stole užitečný. Italové jedí hodně ryb a je známo, že ryby díky kapce citronu uvolňují aroma.

.: Lis na citrony ve tvaru listu z Ginga, vložíte do něj dílek citronu a mačkáte, po stopce kape šťáva přesně tam, kam má.foto: soutěž Red Dot Design (U.I. Design. C)

Jistě oceníte i nádobu na olivy, můžete použít, jakou chcete a do menší skleničky vedle dát párátka pro napichování.

.: Perfektně naservírované olivy.foto: Archiv Jiří Pelcl

Oceníte také hmožďíř na čerstvé bylinky, které jsou bezesporu těmi nejzdravějšími. Pokud nemáte hmožďíř po babičce, tak si nějaký pořiďte. Bylinky díky němu skvěle uvolní aroma. Můžete jej pak používat i na výrobu Mojita a jiných drinků.

.: Hmožďíř na čerstvé italské bylinky: na bazalku, oregáno a rozmarýn.foto:IKEA

Na stole fandů Itálie nesmí chybět ani víno, večer by bez něj zdaleka nebyl tak veselý. Nemusíte mít ale zrovna archiv vín, stačí, když budete mít doma několik lahví. Návod na to, jak si vyrobit praktický stojánek na víno naleznete zde.

.: I obyčejné levné víno může vypadat skvěle pokud jej podáváte v pěkné karafě. foto: archiv firem Akit, Blomus, Hotový interiér, Ikea a Villeoy and Boch

Pořídit si pomůcky, se kterými bude radost vařit po italsku, vás může inspirovat k tomu, vařit si zdravá italská jídla častěji a vaření tak bude potěšením nejen pro váš žaludek, ale i pro oko.

Reklama

Související témata:

Související články

Krásné kořenky za pár korun

Na trhu je dnes k dostání nepřeberné množství koření, aby nám ale doma nezavazelo, tak není nad to, pořídit si pěkné a vkusné kořenky. Ty nás mohou vyjít...

Desatero kuchyňského prostoru

Ergonomie kuchyňského prostoru znamená ideální dispoziční řešení a umístění kuchyňských prvků tak, aby vše bylo v dokonalé posloupnosti našich úkonů...

Rekonstrukce malé panelákové kuchyně

O tom, že kuchyň je jednou z nejdůležitějších místností v bytě, alespoň pokud jde o vybavení, a také že její rekonstrukce bude finančně náročná, věděla naše...

Výběr článků

Načítám