Hlavní obsah

Marže realitních kanceláří za prodej nových bytů prý zase rostou

PRAHA

Marže realitních kanceláří prodávajících byty z nových developerských projektů opět rostou. V současnosti se pohybují kolem dvou až tří procent. Loni se přitom kvůli zostřené konkurenci na trhu propadly přibližně až na jedno procento. Vyplývá to ze zjištění mezi odborníky na realitní trh.

Článek

"V minulém roce byl boj mezi realitkami takový, že šly i na jedno procento," řekl realitní odborník René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications. Na trhu však byly údajně také výjimky, které si stále hlídaly především kvalitu, a nešly s odměnami na prodej až na nejnižší úroveň.

Situace se však podle Hradeckého nyní začíná znovu uklidňovat a developeři vyžadují především kvalitu. Odměny realitních kanceláří za prodej nových bytů tak prý znovu nabírají kurz směrem vzhůru. Podle ředitele realitní marketingové firmy Rooney & Bennett Arnošta Hejduka činí aktuálně zhruba dvě až tři procenta.

Například u Lexxusu, který patří mezi hlavní realitní kanceláře prodávající na pražském trhu nové byty, se odměna za prodej pohybuje kolem 2,5 procenta u velkých projektů, kolem tří procent potom u projektů menších.

Odměna za prodej realitní kanceláře však není to samé jako marže developera, podotkl Hejduk. Marže developerů za prodej nových bytů realitním společnostem je prý v současnosti přibližně 20 až 25 procent.

Během prvních měsíců letošního roku se podle údajů z realitního trhu počet bytů v nabídce developerských firem například v Praze snížil. Zhruba čtvrtinový propad zažívá údajně také poptávka, podle údajů největších hypotečních bank se propadá i trh s úvěry na bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám