Hlavní obsah

Nová móda: interiér oživí místo rybiček akvárium pro mravence

PLZEŇ

Nová móda proniká do proniká do interiérů bytů i kanceláří. Místo klasických akvárií s rybičkami, případně pavouky či hady, si začínají lidé pořizovat takzvaná antquaria neboli speciální nádoby s mravenci. Podle chovatelů mají mravenci tu výhodu, že jsou absolutně nenároční. K životu jim stačí bleděmodrý gel, původně vyvinutý americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír.

Článek

"Antquarium jsem našla v odkazech na zajímavé dárky. Pobavila mě ta neobvyklost. Na rozdíl od rybiček, kterým musí člověk sypat, měnit vodu, temperovat a podobně, mravenci si hlodají v gelu a nic víc nepotřebují," uvedla plzeňská advokátka Petra Marková, která plastovou nádobu i s kolonií deseti mravenců umístila v kanceláři.

Speciální průhlednou nádobu s krytem, želatinu i prvních několik mravenců objednala v zásilkovém obchodě. "Mravencům se udělá v gelu jen prvotní důlek a oni sami už si pak klubou chodbičky," uvedla. Při pohledu zblízka pozoruje, jak se drobný hmyz pohybuje, hlodá si cestičky i spí.

Podle majitele plzeňského obchodu Super zoo Davida Čecha se na antquaria začínají lidé ptát i v kamenných zverimexech, přesto se obchody uskutečňují hlavně na internetu. "Je to zatím spíše rarita, jako domácí mazlíčky si je lidi rozhodně nekupují, nejčastěji je chtějí do kanceláří," uvedl Čech.

Podle něj větší zájem zatím limituje cena. Odhadl, že za nádobu se speciálním gelem a světlem zaplatí zájemce kolem 2500 Kč. Mravenců by mělo být v boxu kolem deseti. "Za půl roku vyklubali a sežrali asi tak pětinu želatiny," dodala advokátka.

Mravence si musí lidé ulovit sami

Akvárium por mravence můžete pořídit i s různými doplňky jako je osvětlení, ale pozor, mravenci součástí souprav nejsou. Budete si je muset ulovit sami. Nejjednodušší je použít kostku cukru.

.: Mravenčí akvárium - antquarium

Podle některých chovatelů nesmí nový majitel čekat, že se mravenci hned vydají hloubit chodbičky. "Musí si zvyknout, takže třeba celý první den budou pobíhat po povrchu," řekl jeden z nich. Podle dovozce byli na úplném počátku výzkumníci z NASA, kteří antquarium vyvinuli ke studiu života ve stavu beztíže.

Gel má údajně speciální vlastnosti zajišťující, že ani extrémní přetížení při vzletu raketoplánů mravence nerozdrtí. Hlavní složkou gelu je cukr z buněk mořských řas používaný i v potravinářství, který poskytuje mravencům všechny potřebné živiny.

Majitelé doporučují vložit 10-15 mravenců, kteří zde přežijí přibližně až 3 měsíce. Po vymření jednoduše přidáte další mravence a budete moci pozorovat. jak budou reagovat na tunely vytvořené kolonií předchozí. Výrobek neobsahuje toxické látky a je nezávadný k životnímu prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Vodní pevnost s rybími tanečnicemi

Prostor, kde je všechno v neustálém pohybu občas korunovaném záplavou bublinek a pomalým tancem vodních rostlin, kterými se proplétají davy barevných rybek....

Akvárium změní interiér vašeho bytu

Akvárium je významným prvkem moderního interiéru. Je nejen jeho ozdobou, ale má i relaxační význam pro celou rodinu. Představuje kousek přírody, který máme...

Výběr článků

Načítám