Hlavní obsah

Je čas k setí trávníku

Právo, Hana Šmidrkalová

Trávník na zahradě má nezastupitelnou estetickou funkci. Chrání také prostředí před prašností a díky produkci značného množství kyslíku zlepšuje ovzduší. Právě teď je nejvhodnější doba pro výsev trávy.

Foto: Michaela Říhová a archiv Hornbach, Právo

Zelený koberec potřebuje třikrát za rok pohnojit (Hornbach).

Článek

Trávník by neměl být příliš složitý tvarem, práce se sekačkou by totiž byla složitější. Plochy by měly být ucelené, aby trávník lépe vyniknul.

Chceme mít trávník pouze okrasný, nebo počítáme s tím, že bude spíše zatěžován? Na to si musíme nejprve odpovědět, teprve potom si vybereme travní osivo.

Pro trávníky jsou vhodné čtyři travní druhy:

  • Jílek vytrvalý (anglický) vyniká rychlým vývojem po zásevu. Odolává sešlapávání, v případě poškození dobře regeneruje. Využívá se hlavně v hřišťových a rekreačních trávnících.
  • Kostřava červená - mimořádně variabilní travní druh. Má syté zabarvení, hustý drn, velmi úzký list a je značně suchovzdorná. Tvoří součást většiny trávníků.
  • Lipnice luční - univerzálně používaný travní druh. Výrazně odolná vůči sešlapávání a schopná zapojovat porost podzemními výběžky.
  • Psineček tenký je ceněn zejména pro výjimečnou hustotu vytvářeného trávníku a schopnost dobře snášet i pravidelné mimořádně nízké kosení.

Příprava plochy u novostavby

Ještě před stavbou domu se musí odhrábnout svrchní půda a odvézt mimo stavební pozemek. Když to neuděláme, hrozí, že půdu při stavbě znehodnotí těžké bagry a stavební sutě. Po dokončení stavby se naveze zpátky původní zemina a utuží se.

.: Solitérní strom v trávníku osvěží výsadba dvouletek.foto: Právo/Michaela Říhová a archiv Hornbach

Založení a osévání nových trávníků

  • Půdu zryjeme alespoň do hloubky 10 cm. Vlastnosti půdy případně zkvalitníme speciálními substráty, nebo ještě přivezeme kvalitnější půdu odjinud (lze přimíchat trochu travního hnojiva).
  • Půdu urovnáme do roviny a lehkým zahradním válcem utužíme. Znovu urovnáme (třeba i prknem pro přesnou rovinu) povrch a zase trochu utužíme.
  • Půdu necháme pár týdnů odstát, dohladíme případné nerovnosti.
  • Po pár týdnech půdu zbavíme rašících plevelů (chemicky např. Roundupem nebo mechanicky).
  • Když už je půda takto připravena, hráběmi jemně rozrušíme povrch a začneme zasévat semínka trávy v množství, které doporučuje výrobce. Nejlépe dvakrát do kříže. Množství totiž nesmíme přehnat, protože by trávník mohl přehoustnout.
  • Rozhozená semena lehounce zahrabeme (2 až 5mm), nebo je lehce posypeme rašelinou či připravenou zeminou.
  • Osetou plochu přejedeme válcem, semínka se tak lépe uchytí v zemi.
  • Povrch důkladně zalijeme (pozor na to, abychom semínka nevyplavili!). Nyní na budoucí trávník už nesmíme vstoupit. Po dobu klíčení pravidelně zaléváme, aby povrch nevyschl. Nedostatečné zalévání způsobí velmi řídký porost.

Do týdne začnou vyrůstat první výhonky. První sekání lze provést po třech týdnech. Nejdříve sekáme trávu na trochu větší výšku, abychom nepoškodili travní drn, teprve časem snižujeme. Novou travní plochu příliš nezatěžujeme, protože ještě není dostatečně odolná.

.: Zdravý trávník je vizitkou péče a dostatku živin. Dusík je základ. foto: Právo/Michaela Říhová a archiv Hornbach

Předpěstovaný trávník

Rolované trávníky se dají využít na místa, na nichž se opakovaně nedaří vypěstovat ze semen nový trávník. Rolované trávníky se pěstují v zahradnických školkách po dobu 12 až 15 měsíců.

Když jsou travní drny dostatečně zakořeněné a kompaktní, rozřezají se na přesné pásy a poté se podříznou s 2 až 4cm vrstvou hlíny. Pokládka musí proběhnout do 24 hodin od podříznutí drnů, jinak hrozí proschnutí drnu.

Když jsou travní drny dostatečně zakořeněné a kompaktní, rozřezají se na přesné pásy a poté se podříznou s 2 až 4cm vrstvou hlíny. Pokládka musí proběhnout do 24 hodin od podříznutí drnů, jinak hrozí proschnutí drnu.

Před samotným uložením travních koberců musíme pečlivě připravit půdu. 48 hodin před pokládkou by se měla horní vrstvička půdy lehce prokypřit, aby se travní drny snadněji mohly spojit s půdou.

Pak teprve lze pokládat samotné koberce (cena začíná od 50 000 a může jít do 100 000 Kč za 100 m2).

Reklama

Související články

Jarní inspirace - kam na krásné květiny

Blíží se jaro a tedy i doba vysazování květin, jejich sázení a zalévání a také potěšení z barevné nádhery, po které naše oči tolik touží! Máme pro vás tipy,...

Jarní péče o růže

Růže, jako královny podmanivé krásy, potřebují právě v těchto dnech zasadit, aby se staly ozdobou naší zahrady či předzahrádky. Poradíme vám, jak postupovat...

Výběr článků

Načítám