Hlavní obsah

Český student zvítězil v mezinárodní designérské soutěži

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Student zlínského atelieru designu VŠUP, Karel Vránek, vyhrál prestižní soutěž European Design Contest 2008 za svůj návrh stolku s názvem Deko. Letošní ročník nesl téma "stolování - catering" a zadáním bylo použití nového moderního materiálu Hi-Macs.

Článek

Cílem projektu bylo navrhnout a vyrobit vybrané produkty z materiálu Hi-Macs, a ověřit tak jeho možnosti a vlastnosti v oblasti tvorby a výroby interiérových předmětů. Uplatnění tento moderní materiál nachází v našich domovech - především kuchyních a koupelnách. Umyvadly z tohoto materiálu se chlubí také například showroomy v Toulouse.

.: Maďarsko soutěžilo s tímto návrhem. foto: DesignContest

Jde o materiál nové generace, který je dobře tvarovatelný a bez viditelných spár a je šetrný k životnímu prostředí. Existuje již v 80 barevných variantách, ve výrobě je jich však již 200. Zpracovává se jako tvrdé dřevo, ale na rozdíl od něj je kompatkní. Navrhovat z něj tak byla pro mladé tvůrce radost i zajímavá zkušnost.

Jak tato soutěž vznikla

První soutěží kde se pracovalo s tímto materiálem byla česká soutěž s názvem "Feeeling of Hi-Macs", ve které měli designéři navrhnout z tohoto materiálu umyvadla a zařizovací prvky do koupelny.

.: Umyvadlo z materiálu Hi-Macs, návrh Jaromíra Větvičky. foto: DesignContest

Po zkušenostech s tímto českým projektem dospěli organizátoři soutěže - ing. arch. Tomáš Valent a PhDr. Lenka Žižková k záměru vyzkoušet materiál Hi-Macs také v kultuře stolování.

.: Křeslo navržené z materiálu Hi-Macs. foto: DesignContest

Tato myšlenka pak byla rozšířena na téma catering. A tak se zrodila mezinárodní soutěž "Design Contest", které se zúčastnilo 10 univerzit a vysokých škol, na 300 studentů z deseti evropských zemí (ČR, Francie, Itálie, Německo, Maďarsko, Rusko, Slovensko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie).

.: Takto si na křesle, které je podobné lehátku můžete odpočinout. foto: DesignContest

Národní vítězové zúčastněných zemí se sešli v únoru v Ženevě, kde mezinárodní porota udělila po prezentaci jednotlivých týmů první místo. A to Karlu Vránkovi, studentovi zlínského ateliéru VŠUP, ve kterém se vyučuje průmyslový design. Porota měla na jeho práci jednoznačný názor a Karel Vránek se tak stal vítězem se svým stolkem "Deko".

Protože byl projekt velmi kladně přijat mezinárodní odbornou i laickou veřejností tak bude pokračovat a pro rok 2009 je vypsáno téma osvětlení. Ti, kdo znají možnosti materiálu Hi-Macs se mají na co těšit!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám