Hlavní obsah

Plocha nově pronajatých kanceláří v Praze výrazně vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plocha nově pronajatých kancelářských ploch v Praze za letošní první čtvrtletí v meziročním srovnání výrazně vzrostla. V prvních třech měsících roku 2007 se pronajalo 39 391 metrů čtverečních kanceláří, letos to bylo 71 444 čtverečních metrů. Informace zveřejnilo sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum.

Článek

Za dobrým letošním výsledkem stojí především mimořádné transakce. Největší z nich bylo 17 500 metrů čtverečních, které si v pankrácké City Tower pronajala Raiffeisenbank. "Když to odečteme, dostaneme se přibližně na stejná čísla jako loni," řekl analytik společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Vlk.

Mezi další významné obchody patřil například pronájem 5 500 metrů čtverečních stavební spořitelně Wüstenrot v administrativním komplexu Kavčí Hory Office Park.

Nejvíce se administrativní prostory pronajímaly v Praze 4, která se na všech uskutečněných transakcích podílela přibližně 42 procenty. Následovala první a osmá městská část. Nejaktivnějším sektorem, ze kterého se uskutečňují pronájmy, jsou finanční služby, a to včetně bankovnictví a pojišťovnictví. Následuje odvětví výroby, stavebnictví a profesionálních služeb.

Nájemné se pohybuje od 13 do 21 eur za metr

Neobsazenost kanceláří v prvním čtvrtletí mírně vzrostla na téměř šest procent. "S očekávaným rekordním objemem kancelářských ploch k dokončení v roce 2008 očekáváme, že ke konci roku dojde k nárůstu neobsazenosti," uvedlo Prague Research Forum. Vlk odhaduje, že na konci roku by se míra neobsazenosti mohla pohybovat kolem sedmi procent.

Nejnižší neobsazenost je na Praze 3 a 9, kde činí přibližně 2,1 procenta. Důvodem je omezená nabídka kanceláří v těchto městských částech. Nejvíce neobsazených kanceláří je v Praze 7, přibližně 14,6 procenta.

Ve čtvrtletí vzrostlo nejvyšší realizované nájemné. V centru města se nyní pohybuje na úrovni 19 až 21 eur (zhruba 479 až 529 korun) měsíčně za metr čtvereční. V oblasti vnitřního města se drží na 15 až 17,50 eura (kolem 378 až 441 korun) za čtvereční metr, ve vnějších částech se na 13 až 14,50 eura (asi 327 až 365 korun). Kvůli posilující koruně se proti kurzovým ztrátám pronajímatelé brání stanovením pevného kurzu eura vůči koruně.

Celková plocha moderních kancelářských ploch v Praze přesáhla 2,2 miliónu metrů čtverečních, to je meziroční nárůst o více než 200 000. Podíl novostaveb na celkovém objemu kanceláří stále roste, aktuálně je 69 procent. Zbývajících 31 procent je v rekonstruovaných budovách. Kanceláří nejkvalitnějšího typu A je 70 procent, zbytek tvoří budovy typu B.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám