Hlavní obsah

Nová okna: máte z čeho si vybírat

Nová okna a dveře se značně zkvalitňují. Požadavky na úspory energií v kombinaci s lehkou obsluhou, pěkným designem a zvýšením bezpečnosti nutí výrobce okenních technologií včetně doplňků k rychlému vývoji. Píše o tom pondělní Právo ve své příloze Firma zaměřené na bytovou výstavbu.

Článek

Nejlevnější je plast

„Nejlevnější jsou okna a dveře z plastu, kde však v žádném případě neplatí, že jsou nejhorším. Od kdysi dvoukomorových a tříkomorových profilů dnes vývoj došel až k používání osmikomorových profilů. Z důvodu kompromisu mezi cenou a kvalitou jsou nejpoužívanější pětikomorová okna s dorazovým těsněním o stavební hlouce 70 mm, v případě kombinace těchto oken s montážními 3 d systémy a izolačním dvojsklem o koeficientu prostupu tepla Ug = 1,0,“ uvedl Lubomír Spurný z czokna.cz.

Dražší variantou jsou okna s trojím těsněním a středovou přepážkou, která je schopna bezpečně zachytit i náporový déšť a vytváří lepší tepelné vlastnosti. Hlavně u nových výstaveb se stále více začínají používat vícekomorové profily se stavební hloubkou od 80mm. U těchto profilů se také stále častěji používají trojskla, nebo skla se specielní fólií uprostřed.

Koeficient prostupu tepla lze docílit Ug pod hodnotu 1 u celého okna, což znamená, že u izolačních skel by se měl pohybovat okolo 0,5. Takováto okna se používají u tzv. nízkoenergetických staveb a pasivních domů.

Hliník

Moderní hliníková okna jsou vícekomorová a opatřená tzv. přerušením tepelného mostu, který zaručuje dostatečné tepelné vlastnosti. „Nelze však u nich docílit tak dobrých tepelných vlastností jako u plastových nebo dřevěných oken,“ dodal Spurný z czokna.cz.

Eurookna

Eurookna jsou vyrobena z vrstvených lepených hranolů. Díky tomu jsou tvarově stálá. U těchto oken platí dvojnásob, že levná okna mají špatnou kvalitu, protože i kvalitní povrchové laky jsou výrazně dražší a je složitější dodržet správný technologický cyklus výroby. Standatrními izolačními skly jsou opět dvojskla o Ug = 1,0.

Samozřejmě, že i dřevěná okna prošla velkým vývojem, kde se od standartních profilů IV 68 přechází stále čatěji na profil IV 78 a lepší. Číslo tohoto označení znamená stavební hloubku vlastního profilu.

„Stále častěji se materiály kombinují, například okna z plastu opatřená z venkovní strany hliníkovými klipy nebo dřevohliníková okna, kde skloubením tvarové stálosti hliníku z dobrými tepelnými vlastnostmi plastu a dřeva dochází k nejlepším vlastnostem celých výrobků. Většímu rozšíření brání vyšší cena,“ konstatuje Spurný z czokna.cz.

Mikroventilace

Úspory tepla jsou jedna věc, ale přílišná těsnost může vést ke vzniku plísní na nejstudenějších částech místností, hlavně na špaletách kolem oken. Tento fakt je u nás stále opomíjen a přehlížen. Až polovina vzduchu v místnosti by se měla vyměnit za jednu hodinu.

U oken byla vyvinuta tzv. mikroventilace, která se snaží částečně tento problém řešit, ale výměna vzduchu tímto způsobem je nedostatečná. Mikroventilaci má většina na trh dodávaných oken.

Orientační ceny
Plastová okna
Pěti komorové okno - dvojité těsnění3600 Kč
Pěti komorové okno - trojité těsnění4295 Kč
Šesti komorové okno - zasklení trojsklem6125 Kč
Dřevěná okna
EUROprofil IV686127 Kč
EUROprofil IV788035 Kč
Hliníkové okno
s přerušeným tepelným mostem12 900 Kč

Zdroj: czokna.cz

V pondělním Právu, příloze Firma čtěte:
Rodinný dům: čím ušetřit za teplo
Nové byty: jaká se platí DPH - deset příkladů
Developeři, nechyťte se do daňových pastí!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám