Hlavní obsah

V Design Cabinetu se budou setkávat zájemci o design a architekturu

Novinky, ČTK, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze byl založen Design Cabinet CZ, kde se budou potkávat designéři a ti, které zajímá design. Bude nabízet obdobné služby jako bývalé Design centrum, které na sklonku loňského roku zrušilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Odborná veřejnost byla tehdy proti.

Článek

Design Cabinet CZ, organizaci na podporu průmyslového designu nyní založili odborníci z bývalého Design centra. "Po zrušení sedmnáctiletého Design centra a jeho dvou pracovišť s galeriemi se v ČR ztratila platforma, na které by se scházeli designéři, podnikatelé a zájemci o design z řad odborné i laické veřejnosti," zdůvodnila vznik této organizace Viera Postníková, která stála u jejího zrodu.

Komu má Design Cabinet sloužit?

"Budeme sloužit jako servisní tým pro designéry, podnikatele, firmy, studenty a školy. Pracovní tým nyní tvoří tři pracovnice a naším záměrem je rozšířit jej na pětičlennou skupinu," podotkla Postníková.

Design Cabinet CZ podle jeho zakladatelů bude spolupracovat se stáními institucemi, nevládními organizacemi, odbornými sdruženími a spolky, firmami i designéry a pokusí se tak navázat mezi nimi komunikaci.

Bude zpřístupněna knihovna designu a architektury

Nový Design Cabinet CZ zpřístupní například knihovnu designu rozšířenou o oblast architektury a stavitelství, bude pořádat přednášky, semináře, designérské soutěže, výstavy a chce vybudovat databáze zaměřené na design.

Obsáhlou knihovnu věnující se stavitelství a architektuře má jinak České vysoké učení technické v Thákurově ulici v Dejvicích. Tato knihovna patří do sítě městských knihoven a je otevřena i pro veřejnost.

Jak si firmy najdou svého designéra

Novou službu pro rozvoj průmyslového designu spustí společnost CzechTrade letos v červenci. Vytvoří národní databázi designérů, se kterými budou moci tuzemské firmy konzultovat možnosti využití designu ve výrobě.

Zájemci zaplatí za využití databáze 10 000 korun, od agentury ale získají příspěvek na zaplacení případné designérské studie až do 50 000 korun. Agentura má letos na tuto službu dva milióny korun.

Odborná veřejnost byla proti zrušení Design centra

Zrušené Design centrum pořádalo výstavy, semináře, autorské soutěže, zajišťovalo poradenské služby a archivovalo informace o českém designu. Jeho představitelé považují zrušení centra ministerstvem za nešťastné, svou úlohu prý plnilo dobře. Proti zrušení vystoupila také odborná veřejnost, změna podle ní poškodí konkurenceschopnost české ekonomiky.

Design centrum zaměstnávalo zhruba dvě desítky lidí a bylo organizační složkou státu. Design Cabinet CZ, organizaci opírající se o nestátní a soukromé zdroje založili odborníci z bývalého Design centra. Design Cabinet sídlí na Václavském náměstí 31 na Praze 1.

Reklama

Související články

České Design Centrum bude zrušeno

České Design Centrum, které existovalo od roku 1991, končí ke konci letošního roku svou činnost. Již delší dobu provázely jeho další osud spekulace....

Výběr článků

Načítám