Hlavní obsah

I bydlení na Praze 6 má svá úskalí

Právo, Petr Blahuš

Ačkoliv je Praha 6 vnímána Pražany hlavně jako luxusní vilová čtvrť rentiérů, diplomatů, vysloužilých hlav států, která je ve dne v noci bezpečná pro kohokoliv, opak je pravdou. I zde jsou místa, kam místní lidé po setmění chodí jen velmi neradi příkladem je část Stromovky nebo v baru na Dejvickém náměstí se scházejí členové galerky.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Jedním z nechvalně známých míst Prahy 6 je tento podnik zvaný Hajzlík s klientelou z pražského podsvětí.

Článek

„Nikdy v noci bych se například nešla podívat do té části Stromovky, která přiléhá k bubenečskému nádraží. To je skutečný ráj feťáků,“ svěřila se Právu rodačka z Hanspaulky Marcela Titzlová, která na šestce prožila celý svůj život.

„Stejně tak bych si velmi rozmyslela cestu za soumraku kolem ulice Papírenská nebo směrem k policejnímu sportovnímu areálu. Tato místa si oblíbili bezdomovci a ti, kteří se nechtějí moc dostat na oči policii. Občas zde kvůli nim shoří nějaká chatka nebo kůlna,“ dodala Titzlová.

Dalším nebezpečným místem je podle této rodačky z Prahy 6 nenápadný nonstop bar na Dejvickém náměstí u stanice tramvají směrem na Prašný most. „Říká se mu Hajzlík, protože tady dříve byly toalety. Jeho název také plně vystihuje jeho úroveň nebo skladbu hostů,“ řekla Právu Titzlová.

Typickými štamgasty tohoto podniku, zvláště v „policejní“ hodině nad ránem kolem třetí a čtvrté, jsou podle ní členové pražské galerky. „Obsluha je zde už tak vycepovaná, že když tam náhodou zabloudí s cennými věcmi někdo normální, hned mu tyto věci sama od sebe odebere a zamkne na zámek u sebe, aby o ně host nepřišel,“ popsala situaci v Hajzlíku Titzlová.

Kriminalita podle ročního období

Podle zástupkyně šéfa Městské policie Prahy 6 Michaely Roháčkové je možné drobnou kriminalitu, která zdejší obyvatele trápí nejvíce, rozdělit na letní a zimní.

"V zimě je největším problémem nabourávání a vykrádání chatek a zahrádkářských kolonií bezdomovci nebo cizími dělníky, kteří nemají na ubytování nebo se chtějí schovávat,“ řekla Právu Roháčková, podle níž je zajímavé, že se v poslední době začali bezdomovci vyskytovat i v tak mondénní čtvrti milionářů, jako je Hanspaulka. „Kradli tady měděné okapy, ale už jsme tu bandu rozprášili,“ vysvětlila Roháčková.

Naopak letní kriminalitu podle ní tvoří především vykrádání aut kolem středisek odpočinku, hlavně kolem bazénů a koupališť. Co ale Praze 6 podle zástupkyně víceméně chybí, jsou problémové rodiny, které v jiných částech Prahy tvoří základ většiny problémů.

"Máme tady snad dvě nebo tři. Svého času se asi kvůli nim objevily problémy v části Prahy 6 pod Bubenčí zvané Paťánka. Vykrádaly se zde byty a garáže, ale po zesílení naší hlídkové činnosti to všechno přestalo,“ podotkla Roháčková.

Podle ní jsou specifické problémy také na Strahově, kolem tamních vysokoškolských kolejí a stadiónu. A to zejména kvůli nechvalně proslulým slávistickým hooligans nebo příznivcům techna, kteří zvláště v nedávné minulosti doslova okupovali okolí vysokoškolských kolejí.

KTERÝM MÍSTŮM SE RADĚJI VYHNOUT
bezdomovci, cizinciokolí metra Hradčanská, sídliště Dědina kolem Billy, Šárecké údolí Kajetánka ve Střešovicích a Natanelka na Hanspaulce, Kozí Hřbety u Suchdola Vandalství
krádeže na hřbitovechBubeneč, Bílá hora, Střešovice, Břevnov, Hanspaulka, Dolní Liboc
vykrádání automobilůBubeneč, ulice Ve Struhách, Šestidomí nebo Břevnov, ulice Říčanova
narkomaniPaťánka, Strahovské koleje
vykrádání chat, bytů, sklepů a garážíPaťánka, Suchdol, chatová oblast Kozí Hřbety a Lysolaje
výskyt nebezpečných osobStrahov, okolí ruzyňského vězení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám