Hlavní obsah

Nejzajímavější dřevostavby loňského roku

– PRAHA

V neděli skončil třetí ročník mezinárodního veletrhu Dřevostavby 2008, který kromě prezentace zhruba 132 firem z oboru konstrukcí, stavebnictví a materiálů, přinesl také výsledky soutěže Dřevostavba roku 2007 a Salón ukázal přehlídku nejzajímavějších dřevostaveb realizovaných za poslední kalendářní rok v České republice.

Článek

Dvoukolová soutěž o Nejkrásnější dřevostavbu roku vznikla jako doprovodný program mezinárodního veletrhu Dřevostavby. Mapuje zdařilé dřevostavby na území České republiky a pomáhá posilovat pozitivní vnímání moderní technologie výstavby bytových a občanských objektů.

Vítěznými projekty byly vyhlášeny rodinný dům Jantar od firmy Artexa Praha v kategorii montované konstrukce. V kategorii srubových konstrukcí zvítězila společnost Haniš-srubové domy za jednopodlažní nepodsklepený srubový dům s obytným podkrovím.

.: Vítězný dům Jantar v kategorii montované konstrukce dřevostaveb. Vizualizace Antexa

Rodinný dům Jantar je koncipován jako nízkoenergetický se zesílenými izolacemi. Je prostorný, plný světla, postavený v intencích feng-shuej. V létě jsou dominantní okna domu chráněna částečně posuvnými lamelovými žaluziemi, bránícími nadměrným tepelným ziskům. V zimě je naopak sluneční svit díky velkým oknům využíván k vyhřívání domu.

.: Srubový dům do firmy Haniš, která zvítězila v kategorii srubových konstrukcí.

Jednopodlažní nepodsklepený srubový dům s obytným podkrovím se nachází na okraji obce Solnice (Kvasiny), kde je situován v mírném svahu pod lesem. Jednoduchému tvaru srubu se sedlovou střechou dominuje čelní prosklená stěna ve štítu, která je navržena na jižní stranu, směrem ke komunikaci. Exteriér i interiér byl navržen tak, aby bylo dosaženo co nejpříhodnější poměru - cena stavby - max. obytná plocha - nízké energetické náklady na užívání - praktičnost - vzhled.

Salón dřevostaveb byl další doprovodnou akcí veletrhu. Vznikl na podporu kvalitní moderní architektury dřevostaveb, která je nechce prezentovat jen jako alternativu technologickou či materiálovou, ale také jako alternativu životního stylu. Vedle realizací od našich předních architektů a architektonických studií dává Salon prostor i jménům méně známým, ale s realizacemi stejně kvalitními.

Salón dřevostaveb - ochutnávka nejzajímavějších staveb roku 2007
Atelier 38 - RD ChvalíkoviceOlgoj Chorchoj - RD Čenětice.
Vladimír Balda - Dům ve Svahu.Opočenský Valouch architekti - RD Svitavy.

Již tradičně pak Salon doprovází Ročenka dřevostaveb, která výstavu rekapituluje, a je tak průvodcem po zajímavých dřevostavbách realizovaných v loňském roce. Výstava pak putuje i po dalších místech České republiky v průběhu celého zbytku roku.

Výhody dřeva jako stavebního materiálu

  • dřevo působí jako přírodní klimatizace, filtruje vzduch
  • splňuje normy o tepelných ztrátách (od urč. průměru)
  • pohlcuje pachy
  • udržuje vlhkost vzduchu
  • vydrží i několik set let
  • voní a pozitivně působí na psychiku člověka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám