Hlavní obsah

Chrám za miliardy pro gabonské věřící navrhla Češka

Právo, Kateřina Beránková

Tisíce gabonských věřících by se už za dva roky měly pomodlit v katedrále navržené Alenou Mocovou. Stavba za dvě miliardy korun otevírá českým architektům dveře do střední Afriky.

Článek

„Na projektu jsem začala pracovat loni v srpnu. Trvalo mi to zhruba tři měsíce. Chtěla jsem, aby stavba symbolizovala otevřenost, spojení a hodnoty křesťanské víry,“ řekla Právu mladá autorka návrhu budovy katedrály Alena Mocová z architektonické společnosti Helika.

Katedrála pro 4,5 tisíce lidí

Podobnou stavbu ještě neprojektovala, chrám v gabonské metropoli Libreville bude její prvotinou. „Akorát jsem jednou na škole dělala návrh kostela v jižních Čechách, ale to šlo pouze o školní práci,“ doplnila.

Stavba bude mít podle návrhu základnu s rozpětím 160 na 80 metrů. Dominovat jí bude věž vysoká 70 metrů. Pod katedrálou pro 4,5 tisíce věřících vznikne náměstí pro dalších deset tisíc lidí a uvažuje se tam i o menší kapli.

.: Vizualizace interiéru katedrály v Gabonu. Foto: Helika a.s.

K soutěži na baziliku se Mocová dostala náhodou. „Do Gabonu jsme jeli s úspěšným projektem univerzitní nemocnice, ale pak jsme byli osloveni, zda se nechceme zúčastnit také soutěže o návrh katedrály pro tamní katolickou církev, a uspěli jsme,“ konstatovala Mocová.

V Gabonu byla zatím dvakrát. Tím však její cesty do republiky nekončí. Při samotné realizaci stavby se bude totiž podílet i na autorském dohledu. „Už jsem si zvykla a země se mi začíná líbit,“ podotkla.

Katedrálu si objednala Gabonská republika. Stát by měla už za zhruba dva roky v Libreville, kde žije 180 tisíc obyvatel. Stavba vyjde v přepočtu asi na dvě miliardy korun.

.: Vizualizace katedrály v Gabonu. Foto Helika a.s.

Konstrukce baziliky bude železobetonová. „Má jít o beton s příměsí bílého cementu a mletého mramoru. Směs má samočisticí účinek odolávající i náročnému klimatu,“ vysvětlil Vladimír Kružík, šéf týmů architektů.

Při projektování budovy se podle něj muselo hodně přihlížet k tropickému počasí, které ve státě panuje. Její betonovou konstrukci v interiéru dotváří dřevo a skleněné vitráže, do jejichž tvorby se také zapojí čeští umělci.

„Vitráže mají mít téma pěti kontinentů s tím, že Afrika má být zvýrazněná,“ upřesnil Kružík. Doufá, že chrám nebude posledním počinem českých architektů v Gabonu. Zálusk mají i na projektování letiště a stadiónu. V Gabonu žije 1,3 miliónu obyvatel, na sedmdesát procent z nich jsou katolíci. Republika patří v Africe k těm bohatým, zisky jí plynou především z těžby ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám