Hlavní obsah

Češi budou moci třídit odpad z kuchyní a zahrad

Do roku 2010 musí všechny obce zajistit občanům možnost třídit základní druhotné suroviny, především papír, plasty, sklo, nápojové kartony a biologicky rozložitelný odpad. Češi by tak měli dostat možnost třídit třeba zbytky jídla z kuchyní. Se změnami počítá novela zákona o odpadech, kterou ministerstvo životního prostředí (MŽP) v těchto dnech posílá do vnějšího připomínkového řízení.

Článek

Resort se chce zaměřit zejména na třídění bioodpadu. Ten tvoří zbytky ze zahrad, parků, školních jídelen, kuchyní, ale také dřevo nebo papír. Povinnost odebírat jej například ve sběrných dvorech se bude týkat teď pouze části obcí a měst s převahou rodinných domů, po roce 2013 už i sídlišť.

Podle MŽP na skládkách nyní končí zhruba polovina biologicky rozložitelného odpadu. „Tento by šel přitom využít například v kompostárnách nebo v bioplynových stanicích pro výrobu energie,“ řekl k tomu ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Odevzdání zdarma

Další změny upravované novelou se týkají prodejců elektrospotřebičů. Ti budou mít za povinnost bezplatně odebrat vysloužilý výrobek při nákupu nového, a to i při internetovém prodeji. Navíc prodejny větší než 200 metrů čtverečních musí odebrat starý přístroj do pěti kilogramů váhy i bez nákupu nového. Podobně na tom budou i prodejci akumulátorů a baterií.

Výrobci aut budou muset rovněž uzavřít smlouvy s firmami na likvidaci autovraků ve správním obvodu každé obce s rozšířenou působností, tedy celkem 206 smluv. Tam bude možné odevzdat vozidlo k ekologické likvidaci. Odhlášení povinného ručení bude pak možné proti předložení dokladu o ekologické likvidaci auta.

Skládky? Ne

Novela zákona má za cíl také znevýhodnit skládkování odpadu. Poplatky za tunu skládkového odpadu budou postupně zvyšovány až na 1500 korun v roce 2013. Z nich 20 procent dostanou obce, v jejichž katastru skládka leží, a nebudou muset za vlastní odpad platit.

Osmdesát procent vybraných poplatků dostanou kraje. Peníze ale budou muset využít opět na zlepšení hospodaření s odpady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám