Hlavní obsah

Finanční poradna: hypotéky, spoření a refinancování úvěru

Hypotéka je dlouhodobý úvěr na vysoké částky, proto se vyplatí věnovat výběru vhodného úvěru dostatek času. Na otázky spojené s hypotékami a stavebním spořením odpovídá nezávislá finanční konzultantka Linda Fejtková z Broker Consulting.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Každý hypoteční úvěr je vázaný zástavním právem k nemovitosti. Hypoteční úvěr můžete využít jen na účely definované bankou. Nabídky bank se liší, proto doporučujeme probrat svůj předvýběr s nezávislým finančním konzultantem. Nebylo-li vám podané takové vysvětlení, abyste vše dobře pochopili, smlouvu nepodepisujte.

Hypoteční úvěry se dají zajímavě prokombinovat se stavebním spořením, životním pojištěním a se zástavními hypotečními listy.

Co nastane v případě úmrtí účastníka stavebního spoření?
V případě úmrtí účastníka stavebního spoření přecházejí práva a povinnosti vyplývající ze stavebního spoření na pozůstalého manžela. Jestliže účastník stavebního spoření zemřel a zanechal manžela, potom se práva a povinnosti ze stavebního spoření nestávají předmětem dědického řízení, nýbrž automaticky přecházejí dnem smrti na zůstavitele na manžela. Není-li pozůstalý manžel, jsou práva a povinnosti vyplývající ze stavebního spoření předmětem dědictví a to jen tehdy, dohodnou-li se dědicové v dohodě o vypořádání dědictví, že práva a povinnosti ze stavebního spoření převezme jeden z nich.Účastníkem jedné smlouvy stavebního spoření se nemůže stát více osob. Nedojde-li mezi dědici k výše uvedené dohodě, smlouva o stavebním spoření zaniká dnem úmrtí zůstavitele a v dědickém řízení se vypořádává pouze uspořená částka, včetně úroku a poměrné částky státní podpory ke dni úmrtí účastníka stavebního spoření.
Můžete vysvětlit termín americká hypotéka?
Je to tzv. neúčelová hypotéka, u které nemusí klient prokazovat, na co si peníze půjčuje. Z velké části se peníze z těchto hypoték utrácejí nejčastěji za luxusní dovolené, auta a nadstandardní vybavení domácností. Poměrně lehce získané peníze svádějí podívat se za hranice všedních dnů, ale s poměrně velkým rizikem. Tento typ půjčky má smysl, když se finance např. investují do začátku podnikání, rekonstrukce bydlení. U americké hypotéky nemusíte mít ručitele, ale zpravidla se ručí nemovitostí. Zatím o americkou hypotéku není tak velký zájem, ale bude to především z důvodu, že se o americké hypotéce málo ví, je to nový produkt na trhu. Americkou hypotéku nabízí několik finančních ústavů např. Česká spořitelna, GE Money, ČSOB a samozřejmě další. Doporučujeme srovnat jednotlivá pro a proti jednotlivých bank. Sledujte především úrokové sazby, poplatky a zajištění výše úvěru. Zjistěte si i názor nezávislého finančního konzultanta na vámi vybrané produkty.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohla naše finanční expertka pomoci napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám