Hlavní obsah

Prestižní designerské ocenění pro Studio Najbrt a René Roubíčka

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Druhý ročník Czech Grand Design, ocenění v oblasti designu, fotografie i návrhářství, už zná své vítěze. Na prknech pražského Stavovského divadla si hlavní cenu, blankytně modrou cihličku ze silikonu, v sobotu odnesli tvůrci z grafického Studia Najbrt. Do Síně slávy vstoupil výtvarník René Roubíček (86).

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Aleš Najbrt

Článek

„Být mezi mladejma, je veliké potěšení. Nejsem tady za čistý užitý design, dělám spíš dekorace,“ řekl Právu uznávaný sklářský výtvarník. „Dnes je všechno mnohem svobodnější. Vidíte to na módách. Až na to, že jsou na mě děvčata moc štíhlá,“ shrnul novou designérskou éru Roubíček.

Ocenění pro laureáty vyrobil loňský Grand Designer Jiří Pelcl. Ten se nechal inspirovat procesem tvorby, chtěl udělat „inteligentní mobilní pomník“. Své pomyslné žezlo předal Aleši Najbrtovi a Zuzaně Lednické ze Studia Najbrt. Ti získali největší počet hlasům a zároveň bodovali v kategorii Grafický designer roku.

Studio Najbrt dostalo dvě ceny

.: Monografie Studia Najbrt Život Štěstí Překvapení

„Ceny pro nás znamenají to, že se budeme muset ještě víc snažit,“ uvedl Najbrt a dodal, že na příští rok vyrobí s podporou Mattoni asi placatou papírovou cenu. „Možná pozveme někoho z kolegů, kteří dělají 3D,“ prozradil.

Jména vítězů v dalších šesti kategoriích, jejichž úroveň byla velmi vysoká, nebylo těžké uhodnout. „Napadá mě paralela mezi mnou a Amadeem Mozartem. Vídeň mě také nepřijala, přijali mě mí Pražené. I Mozart stál v jednatřiceti letech na těchto prknech,“ pronesl na pódiu, připomínajícím útroby gigantické bílé housenky, čerstvý Designer roku Maxim Velčovský, čelní představitel mladé generace. „Myslím, že lidé začali design, tento záhadný pojem, konečně objevovat. Zajímají se o tvar, o originální věci za rozumnou cenu,“ řekl Právu.

Objevem roku je Anna Hanzalová

.: Set chirurgických nástrojů pro firmu Beznoska navrhla Anna Hanzalová.

Foto: Archív Czech Grand Design (2)

Cihličku pro nejlepšího návrháře předala Denise Nové modelka Daniela Peštová, Fotografem roku byla vyhlášena slovenská autorka Anna Mrázek Kovačič. Vítězem v kategorii výrobců se staly vzkříšené UP závody, Obchodem roku pak společnost Konsepti. Cenu Objev roku podpořenou finanční částkou 50 tisíc korun převzala Anna Hanzalová. Ta zaujala sadou chirurgických nástrojů.

Mezi předávajícími byly rovněž známé osobnosti - Hana Hegerová, Jiří Bartoška, Adéla Pollertová. Písničku zazpívala Aneta Langerová. Součástí Czech Grand Design je výstava oceněných prací, a to od 6. do 23. března v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám