Hlavní obsah

Deregulace nájemného zatím na Praze 1 není problém

Právo, KK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když deregulace nájemného zatím nepůsobí obyvatelům Prahy 1 žádné větší problémy, radnice má pro jistotu koncepci k řešení sociálních dopadů. Předpokládá totiž, že o pomoc budou stát lidé už letos, ale zejména pak v dalších letech. Podle předsedy sociálního výboru Pavola Škraka (ČSSD) nebyly dosud dopady deregulace tak citelné.

Článek

Nájemné stouplo ze 37 korun za metr čtvereční na 48 korun. „Příští rok už to bude kolem 90 korun a v roce 2010 asi 114 korun za metr čtvereční,“ řekl.

Lidé si podle něho neuvědomují, do jak složité situace se mohou dostat. Když se totiž radnice vloni snažila zjistit formou dotazníku u všech domácností bytovou a příjmovou situaci a jakou pomoc by si od ní představovaly, příliš neuspěla.

Ze 126,5 tisíce formulářů se jich vrátilo pouhých 250. „Průzkum se zopakuje, abychom se mohli připravit na nejhorší roky,“ konstatoval starosta Petr Hejma (ODS). Radnice na tomto úseku spolupracuje také s Prahou 6, protože obě představují nejdražší lokality ve městě.

Praha 1 nabízí lidem, kteří se dostanou do problémů, poradenství a ve zcela výjimečných případech je ochotna obstarat jim zdarma i právní zastoupení, pokud půjde o spor se soukromým majitelem domu. Počítá také s přímou pomocí formou finančního daru. „Mělo by to být zhruba tak 800 korun měsíčně,“ uvedl Škrak.

V ojedinělých případech by měli mít chudší lidé možnost vyměnit si větší byt za menší. Do konce roku bude mít radnice k tomuto účelu vyčleněno 16 malometrážních bytů, které se v současné době opravují.

V roce 2010 má deregulace nájemného skončit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám