Hlavní obsah

Předsíň je vizitkou vašeho bytu

Právo, Gisela Růžičková

Vstupním prostorem každého bytu je předsíň. Je naší vizitkou, a proto by měla být čistá a příjemná. Splnit tyto předpoklady znamená vyhnout se hlavně koberci, který komplikuje úklid a podílí se na zvýšeném výskytu prachu.

Článek

Předsíň je prostor, kde se převlékáme, přezouváme, připravujeme se na odchod z domova, vítáme tu návštěvy. Proto je zde na škodu příliš mnoho nábytku. Zbytečně naplňuje stísněný prostor.

V malé předsíni volíme raději světlé barvy, ať už jde o nábytek, podlahy či výmalbu. Vstupní dveře a prostor před nimi, venku i uvnitř, by měly zajistit bezpečný a pohodlný odchod z bytu.

Výběr podlahy

Volba podlahové krytiny je důležitá hlavně proto, že musí vydržet zvýšenou zátěž. V předsíních se především osvědčila keramická dlažba. Je praktická a snadno se udržuje. Jestliže zvolíme dlažbu s protiskluzným povrchem, bude i bezpečná. Velikost dlažby je otázkou vkusu, dnes jsou v kurzu velké formáty. Malé dlaždice by mohly prostor zbytečně rozdrobit spárami.

.: Černobílá dlažba je dnes již téměř klasická záležitost.foto: Foto archív firem Akit, Du Pont, Rako, IKEA, KPP

Barevnost dlažby závisí na množství světla, které máme k dispozici. Máme-li světla dostatek, můžeme si dovolit tmavší odstíny, v opačném případě budou příjemnější světlé tóny. Vynikající vlastnosti má i přírodní kámen, ovšem nechceme-li investovat do podlahové krytiny zbytečně moc financí, zvolíme stěrkové hmoty, linoleum či marmoleum.

Účelný nábytek

  • Nezbytnou součástí předsíně je jednoduchý a účelný nábytek, hlavně věšáky, botníky, zrcadla a police. Ve větších předsíních si můžeme dovolit i stolek se židlí na pohodlné přezouvání nebo odložení tašky.
  • V předsíni by nemělo chybět zrcadlo umístěné v odstupu alespoň 55 cm. Horní hrana zrcadla s odrazem celé postavy má být ve výšce 180 až 200 cm od podlahy

.: V malé předsíňi udělá věšák na kabáty a deštníky nebo botník do výšky divy. foto: Právo/archiv Adesso, Dřevotvar, Kyzlink, Ikea

Malé předsíně

V malých předsíních se vyhneme objemným šatníkům a botníkům. Nahradíme je otevřenými drátěnými policemi a regály, kam bude možné pověsit ramínko. Skříním v předsíni se nevyhneme. Vhodné je zvolit vestavěné skříně na míru. U botníků s dostatečnou hloubkou dáme pozor na to, aby mohly boty dýchat. Většinou postačí zadní stěna z perforovaného materiálu.

.: Vestavěné skříně mohou suplovat šatnu i úklidovou komoru.foto: archív firem Indeco, Woodface, vizualizace Roman Chrastina

S nábytkem souvisí výmalba stěn, kterou přizpůsobíme množství světla a celkovému vyznění místnosti. V předsíni více vyniknou světlé, zářivé stěny, které jí opticky zvětší. V kombinaci s dřevěným nábytkem nebo obklady bude prostor působit příjemně a útulně.

Kvalitní osvětlení

Světlo potřebujeme v každé místnosti a v předsíni obzvlášť, nemáme-li tu okno. Budemeli odkázáni jen na umělé osvětlení, i v těchto prostorech je výhodné mít více druhů osvětlení a používat je podle potřeby. Osvědčilo se centrální osvětlení v podobě měkkého rovnoměrného světla, ale i lokální usměrněné světlo. Vhodnější než zářivka na zdi budou lampy ve výšce 230-240 cm. Potřebovat budeme také dostatek světla před zrcadlem.

Reklama

Související témata:

Související články

Pořiďte si originální skříň

Současné tendence ve vybavení interiéru samostatným šatním skříním moc nepřejí. Dnes spíš preferujeme uložení svršků v oddělených šatnách a v malých bytech,...

Jak vyzrát na věšák

Několik prvenství má věšák na šaty: je prvním kusem nábytku, se kterým se v bytě setkáme, bývá nejjednodušším prvkem a také nejpoužívanějším. Předsíň nebo...

Dobře utajené skříně

Skříně perfektně vyplňující prázdný výklenek, regály ode zdi ke zdi a maximálně využívající volný prostor. To jsou vestavěné skříně a policové systémy, které...

Výběr článků

Načítám