Hlavní obsah

Letňany zavedou v březnu parkovací zóny

Právo, Jana Šprunková

Letňanská radnice spustí od 20. března parkovací zóny. Příští týden na ně začne vydávat parkovací karty. Na rozdíl od ostatních čtvrtí, které zóny už mají nebo je chystají, obyvatelé Letňan za ně nebudou platit.

Článek

„Připravujeme to půl roku a máme vše legislativně podložené. Vzor jsme si vzali u Prahy 9, kde takové stání u Sazka arény funguje už dva roky. Nechceme, aby se z Letňan stalo jedno velké parkoviště,“ uvedl místostarosta Letňan David Kolínský (SZ).

Radnice tak chce čelit problémům, které očekává v souvislosti s prodloužením trasy C metra do Letňan. Počítá se s tím, že na konečnou budou od začátku května jezdit desítky lidí z přilehlých severovýchodních obcí. Kapacity záchytného parkoviště na konečné pro 660 aut by náporu nemusely stačit.

Problémy s parkováním zná obec velmi dobře, protože problémy jsou vždy, když se děje nějaká významnější akce na letňanském výstavišti. „Straší mě, že bychom tu měli veletrh každý den,“ řekl Kolínský.

Rezidenční parkování spustí radnice ještě před velkou výstavou Amper, která začne 1. dubna. Zavedeno bude v okolí budoucí stanice metra – v ulicích Chlebovická, Příborská, Dobratická, Bukovecká, v jižní části ulice Tupolevova a v takzvané prosecké kolonce mezi sídlišti Prosek a Letňany.

Jak získat kartu

Celkem to bude 498 rezidenčních míst, 61 návštěvnických a 30 pro držitele průkazu ZTP. Dohlížet na zónu budou podle Kolínského strážníci a řidiče aut bez parkovací karty budou pokutovat, případně vůz nechají odtáhnout.

Pro získání karty stačí předložení platného technického průkazu a dokladu totožnosti. Lidé ani nebudou muset chodit na radnici, stačí poslat doklady odboru dopravy poštou nebo vše vyřídit emailem. Nárok na karty budou mít nejen stálí obyvatelé čtvrti, ale i vlastníci nemovitostí nebo lidé s nájemní smlouvou v dané oblasti.

Jeden člověk může získat více karet a mohou o ni zažádat také fyzické a právnické osoby, jejichž firma tam sídlí.

Na rozdíl od Letňanských si s parkováním u metra nedělá příliš starostí radní města Jiří Janeček (ODS). Ten si vzal za své, že se postará o získání dotace z fondů EU, aby u stanice Střížkov na Proseku mohl vzniknout pro parkování garážový objekt, který chystá vysočanská radnice. Dosud ale žádná žádost o finance není ani na světě.

„Žádosti o evropské peníze se nyní připravují,“ přiznal Janeček. Janeček nevyloučil, že po zprovoznění metra budou mít místní možná problém zaparkovat. „Bohužel tak to chodí,“ míní radní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám