Hlavní obsah

Lázeňský trojúhelník bude usilovat o zápis na seznam UNESCO

Právo, Rudolf Voleman, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní Čechy

Západočeský lázeňský trojúhelník, tvořený městy Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně, bude v roce 2010 usilovat o zapsání na seznam kulturního a přírodního dědictví světové organizace UNESCO.

Článek

Projekt na zařazení lázeňského trojúhelníku do seznamu UNESCO připravuje ve spolupráci s jednotlivými městy Karlovarský kraj.

„Západočeský lázeňský trojúhelník si ochranu a zapsání na seznam UNESCO zcela určitě zasluhuje,“ uvedla mluvčí kraje Andrea Bocková. „Oslovili jsme tři jednotlivá lázeňská města s žádostí o spolupráci a podporu projektu,“ dodala Bocková, podle které má být žádost o zapsání na seznam UNESCO předložen v roce 2010.

„Karlovarská městská rada projekt podpořila,“ uvedla karlovarská primátorka Veronika Vlková (ODS), podle které se ale k záležitosti musí definitivně vyjádřit ještě městské zastupitelstvo.

„Není jediný důvod se takovému projektu bránit. Na město to neklade žádné nároky a navíc může naopak získat například díky vyššímu dohledu na památkovou péči,“ pokračovala.

„Nyní je potřeba připravit pro přihlášku podklady, jako jsou soupisy památek ve městě či popis území,“ připojil se náměstek primátorky Petr Keřka (ODS). „Chci kvůli projektu iniciovat setkání starostů všech tří lázeňských měst,“ řekla Vlková.

Také Mariánské Lázně vítají možnost, aby byly zařazeny na seznam UNESCO.

Šance jak zabránit úbytku turistů

„Tento záměr od prvopočátku podporujeme. Pro naše lázeňské město to jistě přinese zviditelnění a rozšíření klientely. A již jsme připraveni. Máme schválenu regeneraci památkové zóny s velmi přísnými opatřeními,“ konstatoval starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS). S nadšením přijímá tuto možnost Ivo Mlátilík (nez.), starosta Františkových Lázní.

„Málokdo si uvědomuje, že v našem regionu, kromě Karlových Varů, které spoléhají na ruskou klientelu, ubývá jak turistů, tak lázeňských hostů. Přestárlá klientela trápí jak nás, tak Mariánky. Být na seznamu UNESCO, to znamená otevřít dveře do světa. Proto se už dnes na tuto možnost programově připravujeme,“ míní starosta Františkových Lázní.

Reklama

Výběr článků

Načítám