Hlavní obsah

Zahrada má i v zimě své kouzlo

Právo, Radoslav Šrot

Přes zimu sice zahrada spí, přesto se můžeme obdivovat její neokázalé kráse, typické pro toto období. Půvaby propůjčují zahradě svým olistěním hlavně jehličnany a stále zelené listnáče. Mezi jehličnany je mnoho druhů a kultivarů lišících se svou velikostí, tvarem koruny i barvou olistění, takže se dobře uplatní v různých typech a velikostech zahrad.

Foto: Radoslav Šrot, Právo

Plody a listy hlohyně vyniknou zvláště při jemném osněžení.

Článek

Kromě nejčastějšího kuželovitého tvaru jsou mezi jehličnany tvary sloupovité, kulovité, převislé, pohárovité a poléhavé s olistěním v různých odstínech zelené, šedé až modré, stříbřité nebo žlutavé barvy.

Barvy výrazně zdobí

Jejich vhodnou kombinací lze sestavit nádherné dekorativní skupiny. Zvláště vhodné jsou cypřišky, jalovce, zeravy a tisy, ale i nižší smrky, jedle, borovice a douglasky. V zimě oživují zahradu i stále zelené listnáče, jako jsou např. rododendrony, bobkovišně, zimostrázy, břečťany, některé kaliny.

Nechybí ani kultivary s listy bíle nebo žlutě lemovanými či skvrnitými, které na větší vzdálenost působí dojmem kvetoucích keřů, např. kultivar brslenu Fortunova n Emerald Gold. Jiné zase znásobují svou dekorativnost ještě svými barevnými plody, hlohyně, skalníky, cesmíny.

.: Brslen Fortunův Emerald n Gold oživuje v zimě zahradu. foto: Právo/Radoslav Šrot

Barevné plody jsou výraznou ozdobou i některých opadavých listnáčů, jako jeřábu ptačího, okrasných jabloní, kalin, pámelníků, dřišťálů, zimolezů, ptačího zobu, rakytníku, škumpy. Zajímavé jsou i tmavě hnědé tobolky cigárovitého tvaru u katalpy a velké široké lusky dřezovce.

Efekty opadavých listnáčů

Když na podzim opadne listí a stromy zůstanou holé, vyniknou pyramidální, převislé, šroubovitě vzhůru stočené i jiné méně obvyklé tvary korun.

  • Jemné větvení je typické pro břízy, jilmy nebo lípy, hrubší struktury větví zase pro jírovce a pajasany.
  • Bizarně pokroucené větévky mají kultivary lísky obecné Contorta a vrby Matsudovy Tortuosa, které se používají i do zimních aranží a suchých květin pro interiéry.

Zajímavé morfologické tvary ještě více vyniknou při jemném ojínění nebo osněžení a při ozáření slunečními paprsky nebo elektrickým osvětlením.

Sníh může zlámat větve

Velká nadílka sněhu, zvláště mokrého, může ale některým dřevinám polámat větve nebo i deformovat koruny. V takovém případě včas hůlkou sníh z větví setřeseme.

V zasněžené zahradě vytvářejí barevný efekt mladé výhony některých keřů. Svída bílá je má červené, kultivar svídy výběžkaté Flaviramea žluté, zákula japonská zelené, vrba purpurová načervenalé.

Bílou barvu mohou v období bez sněhu nahradit kmeny bříz. Protože pruty uvedených keřů po několika letech ztrácejí svou barevnost, vždy keře po 3 až 4 letech nad zemí seřezáváme, aby vytvořily nové svěže barevné pruty.

Také kůra starších stromů působí u některých dřevin zajímavým dojmem buď svou strukturou (duby, topoly), nebo barvou (např. ocelově šedá u buku, skořicově hnědá u javoru šedého, podélně stříbrošedě pruhovaná u javoru Davidova).

Květy jsou v zimě vzácné

Připomínkou na uplynulé vegetační období jsou suchá květenství některých pozdně kvetoucích trav, zvláště pampasu stříbřitého, ozdobnice čínské, dochanu (vousatce) psárkovitého a dalších, která vynikají hlavně při jemném ojínění. Zahradu zdobí lampiónkovitými plody i vytrvalá mochyně zahradní, zvláště počátkem zimy, kdy jsou výrazně oranžově červené.

.: Když kvete talovín, je to zpráva, že předjaří střídá zimu. foto: Právo/Radoslav Šrot

Za příznivých klimatických podmínek se mohou už v zimě na chráněných místech zahrady objevit nové květy. Mezi tyto nedočkavce jara patří z dřevin např. vilíny, jasmín nahokvětý, kultivar třešně chloupkaté Autumnalis.

Z trvalek nejdříve rozkvétá kultivar čemeřice černé Praecox a jaterník sedmihradský, z drobných cibulovin a hlíznatých květin sněženky, zvláště velkokvětá sněženka Elwesova, dále talovín zimní a některé botanické šafrány. Když se květy těchto rostlin objeví na zahradě, je to známka nového života na zahradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na zkrášlení zahrady

V zimním čase mají milovníci zahrad často dlouhou chvíli, protože v této době na zahradě opravdu nejde nic dělat. Ale nenudí se, protože právě v zimě plánují...

Kompost je továrna pro naši zahradu

Kompost je sice místem, které bývá na pozemku pohledům skryté, ale je to vlastně přírodní továrna pro naši zahradu. Když je kompost kvalitní, máme jistotu,...

Místo zahrady zelenou střechu

Půvab živých zelených střech vynikne všude tam, kde jsme obklopeni industriální zástavbou. Také majitelé nemovitostí s minipozemkem dají díky zelené střeše...

Výběr článků

Načítám