Hlavní obsah

Jazz, třeba i z kohoutku

Právo, Bohumír Bohata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez špičkové elektroniky si nelze představit žádný inteligentní dům. Každý takový objekt je vybavený komunikační a počítačovou technikou, která jeho obyvatelům zvyšuje komfort, zajišťuje bezpečí a snižuje spotřebu energií.

Článek

Vyššího komfortu se dociluje především zrychlením a zjednodušením ovládání, automatickým prováděním rutinně se opakujících činností. Inteligentní řízení ovládá světla, rolety, klimatizaci, topení, zabezpečovací systémy, hudbu s tím, že změny těchto činností jsou snadno a rychle proveditelné.

Právě díky automatizaci a jednoduchému ovládání lze zajistit, že bezpečnostní systém bude zapnut pokaždé, kdy je třeba. Aktivaci systému provedeme samočinně např. pouhým zamčením vchodových dveří domu nebo večer před spánkem pomocí tlačítka u postele

Instalovaný kamerový systém má přehled o situaci v celém domě i na zahradě a pro zajištění bezpečnosti lze kdykoli v době naší nepřítomnosti simulovat samočinné ovládání žaluzií, světel nebo televize. Díky elektronické regulaci topení a osvětlení se ušetří přibližně jedna třetina nákladů na energii a současně se zvýší naše pohodlí. Pro jednotlivé místnosti lze nastavit požadované teploty zvlášť a po našem opuštění domu se teplota automaticky sníží a zároveň všude zhasnou zapomenutá rozsvícená světla.

Multiroom v celém bytě

Inteligentní dům, to je pochopitelně také audiovizuální technika. Téměř v každém z nich je totiž alespoň jedno profesionálně navržené a nainstalované domácí kino a tzv. multiroom audiosystém, který umožňuje poslouchat hudbu v každé místnosti. Multiroom je nejvyšší stupeň provázanosti ozvučení a obrazu v domě či bytě. Umožní vám přehrávat si hudbu, pustit rádio či dokonce film v jakékoli místnosti. Vše je založeno na skryté instalaci. Vedle vypínače na světlo najdeme ovládání, samozřejmě ve stejném designu, reproduktory mají buď dřevěnou dýhu shodnou s nábytkem, nebo jsou vestavěné do zdí či stropů.

Domácí kino na klíč

Dálkové ovládání se používá pro všechny místnosti. Inteligentní systém rozezná, kde chceme naši hudební domácí reprodukci ovládat, proto je ovládání logické a jednoduché. Na domácí kino by měl architekt myslet především již při projektování celého obytného prostoru. Důležité je správné rozložení všech reprosoustav, hlavních, efektových, centrální i subwooferu, který je v klasickém kině samostatný, ale může být s výhodou zabudován i do dvou předních soustav.

Reproduktory se vyrábějí přesně do konkrétního interiéru s povrchy jakékoli dřevěné dýhy nebo klavírního laku. Systém ozvučení pro konkrétní dům se tak stává originálem. S obrazem to také není nejjednodušší. Plazmové televizory mají každý bod rozsvěcen zvláště, mohou tedy dosahovat vyšších kontrastních poměrů než LCD. A s velikostí domácího obrazu si lámat hlavu nemusíme, běžnému obýváku může slušet 106cm obrazovka, ale do větších prostor si můžeme koupit i obří plazmu s více než 2,5x velkou úhlopříčkou.

Specialita - ozvučení koupelen

Specialitou je regulace hlasitosti zabudovaná do kohoutku, který je k nerozeznání od toho skutečného na vodu, dokud s ním někdo neotočí. Tento systém je autorsky chráněn firmou Maxaudio. Zvuk je sdílen s obývacím prostorem nebo třeba ložnicí, k níž koupelna patří.

Vlhkuodolné skryté reproduktory jsou zabudovány ve stropě a pro náročné uživatele lze nainstalovat také subwoofer pod vanu s hliníkovou membránou. Při stavbě se dá vše schovat do zdí a kabely zakončit vhodnými konektory, které lze na zakázku zabudovat do designů přístrojů v daném domě. Správná volba zakončení a kabeláže, která nemusí být zdaleka drahá, umožní jednoduchou výměnu jednotlivých komponentů s postupujícím vývojem bez dodatečného sekání do zdí a doplňování chybějícího.

Když interiér má své charisma

Je správné, že každý interiér má své specifické charisma, jako osobnost každého z nás. Lze jen přivítat, že můžeme i díky současné technice podpořit doma svůj osobitý styl. Neboť i špičková technika pomáhá vytvářet v prostoru příjemnou náladu. Jde o to, aby originální design, technická kvalita, ale třeba i jednoduché a zapamatovatelné ovládání optimálně vyhovovaly našemu bytu, domu, ale hlavně přáním těch z nás, kteří si parádní zvuk a obraz s radostí pořizují.

Je správné, že každý interiér má své specifické charisma, jako osobnost každého z nás. Lze jen přivítat, že můžeme i díky současné technice podpořit doma svůj osobitý styl. Neboť i špičková technika pomáhá vytvářet v prostoru příjemnou náladu. Jde o to, aby originální design, technická kvalita, ale třeba i jednoduché a zapamatovatelné ovládání optimálně vyhovovaly našemu bytu, domu, ale hlavně přáním těch z nás, kteří si parádní zvuk a obraz s radostí pořizují.

Více informací na www.maxaudio.cz a www.iqdum.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám