Hlavní obsah

Akvárium změní interiér vašeho bytu

Právo, EC

Akvárium je významným prvkem moderního interiéru. Je nejen jeho ozdobou, ale má i relaxační význam pro celou rodinu. Představuje kousek přírody, který máme každý den před očima. Vnímáme jej jako zklidňující potěšení po celodenním shonu.

Článek

„Přijdeme-li z práce unavení a spočineme očima na podivuhodné vodní říši, umně osázené rostlinami a oživené pohádkovými rybkami roztodivných tvarů, máme pocit, že jsme se ocitli v království Neptunově,“ dodává lékař a spisovatel MUDr. Bohumil Ždichynec.

.: Zlaté rybky jsou vhodné i do zahradního jezírka.

Akvaristika je jedním z prostředků k sebevyjádření radosti, sebepoznání. Může se stát vhodným nástrojem k renesanci člověka uprostřed virtuální džungle násilí valící se na nás. „Každé akvárium má svůj příběh,“ tvrdí další z autorů knihy, RNDr. Vladimír Plecitý. „Když jsem začal psát knihu, zajímal jsem se o lidi, kteří akvária doma mají. Všude, kam jsem přišel, viděl jsem dobře udržované koutky přírody. Ptal jsem se, jak akvária vznikla, jaký byl jejich vývoj. Reálné příběhy jsou základem knihy. Ukazují, jak akvaristiku pojímat, jak se vyhnout chybám a zklamáním. Od základů až po profesionální činnost.“

S trochou nadsázky lze říci, že akvaristika začíná u rostlin. Současné poznatky o pěstování rostlin a nabídka techniky umožňují, že jsme v zásadě schopni doma vytvořit jakékoliv podmínky, jaké si vymyslíme. Záleží jen na tom, kolik chceme investovat. Využíváme technických možností v osvětlení akvárií, kvalitních a funkčních filtrech, topeních, substrátech a v krmení.

Tropický vodní ráj

Dnes můžeme relativně úspěšně každý doma pěstovat exotické cichlidy a terčovce. Zejména u afrických a velkých amerických cichlid se absence zeleně plně vyrovnává efektními tvary, barvami a chováním zvířat, průzračnou dynamikou vody. Tropická nádrž plná vzrostlých rostlin a hejn rybek je však to, co si většina z nás představí při slově „akvárium“.

.: Akvárium má uklidňující účinek.

Dnes víme, že rostliny dokážou využít živiny lépe, čím je roztok zředěnější. Rostou tedy lépe v demineralizované vodě s relativně malým množstvím živin. Dříve se vycházelo z mylných představ, že rostliny potřebují pro svůj růst již při zakládání akvária dostatek živin. Většinou se na dno používal nepraný křemičitý písek, přídavek rašeliny a podobně. Praný říční písek měl z hlediska dnešních poznatků příliš malou zrnitost. Důsledkem byly anaerobní procesy, které v takovém dně po čase zákonitě vznikaly.

Důležitá technika

Dnešní technická zařízení jsou spolehlivá, energeticky úsporná a mají za cíl co nejlépe vytvořit v domácím akváriu podmínky rybám a rostlinám, co nejblíže k přírodě. Technická zařízení potřebuje majitel akvária k tomu, aby rostliny dobře rostly, netvořily se zbytečně řasy, ryby měly dostatek vzduchu pro svůj zdravý život, aby časové nároky na údržbu klesly na minimum.

Technická zařízení
pro osvětlení
pro filtraci
pro vytápění
pro dávkování CO2
pro úpravu vody

Dobré je od počátku přizvat k pěstování této záliby děti. Získáme společného koníčka, ale i důležitou výchovnou činnost. Společně se budeme učit rozumět světu rostlin a ryb, hledat cit pro rovnováhu přírodních procesů, rozvíjet trpělivost, učit se základy přírodních věd. „Akvaristika pěstuje schopnost jednat s lidmi různých generací,“ míní MUDr. Ždichynec.

„V akváriu se nic neošidí. Pod citlivým vedením přináší dětem tato činnost důležité, osobně ověřené zkušenosti. Ukáže, že jsou i jiné hodnoty než pasivní konzumace počítačových her a podobně. I nás dospělé v každém věku donutí ke studiu a pohybu. Nakonec zjistíme, že akvaristika dokáže i léčit duši.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám