Hlavní obsah

Centrum metropole se dál vylidňuje

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praha 1 by ráda věděla, jakým kouzlem přitáhnout do centrální části hlavního města další stálé obyvatele a učinit ji pro ně atraktivnější. K tomu má přispět studie, kterou pro radnici připravují renomovaní odborníci z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Článek

„Studie bude odborným podkladem, který jasně zmapuje demografické trendy v Praze 1, a konečně tak budeme mít k dispozici reálné informace o stavu obydlenosti městské části,“ vysvětlil důvody jejího vzniku radní Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). Výsledky však mají být k dispozici až koncem letošního roku.

Osm tisíc za deset let

Za posledních deset let počet obyvatel centra opět poklesl, a to zhruba o osm tisíc. Dnes na území čtvrti žije jen třicet jedna tisíc lidí. „Tento trend nás netěší. V případě centra hovoříme o problematice bydlení jako o jednom z fenoménů, které jsou tolik potřebné pro zachování genia loci Pražské památkové rezervace. V žádném případě nelze hovořit o problému vylidňování centra,“ dodal radní.

Radnici těší fakt, že už skončila doba, kdy se bytové domy měnily v administrativní. Nyní se většinou přestavují na hotely. „Podstatné je, že neubývá bytová plocha,“ tvrdí starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS). „V těchto transformacích nevidím žádný problém,“ míní Dvořák. Pravdou ale je, že do bytové plochy se započítávají i prostory ke krátkodobému bydlení, což je jen jiný výraz pro hotelový dům.

Památkář mluví dokonce o brutalitě

Hlavní památkář Národního památkového ústavu Josef Štulc už delší čas varuje před vylidňováním centra. „Když se městská část orientuje jednostranně na turismus, stává se z ní disneyland. Genius loci, tedy to, čím Praha fascinovala, se pak ztrácí a stává se mrtvým městem,“ tvrdí Štulc. A přestavba domu na hotel je podle něho ten nejbrutálnější zásah, protože z budovy vlastně zůstane jen slupka. Například jen v Petrské čtvrti mění podobu na hotel tři kdysi obytné domy, v Truhlářské a Soukenické ulici a přímo na Petrském náměstí.

Praha by se podle odborníků měla poučit z chyb v zahraničí. Například Amerika i Nizozemsko se snaží podobný problém řešit tím, že platí lidem, aby se do centra opět vrátili. Mrtvé město nepůsobí dobře ani na turisty, a navíc je semeništěm kriminality.

Radnice argumentuje tím, že spousta lidí v Praze 1 žije, ale trvalé bydliště v ní nemá. „Například pan prezident s námi každý večer líhá, ale nepatří mezi těch třicet tisíc stálých obyvatel,“ řekl Dvořák. A stejně tak na území městské části nocuje premiér Mirek Topolánek u své partnerky Lucie Talmannové v Dušní ulici. Václav Klaus má trvalé bydliště v Praze 8.

Sociální geograf a garant připravované studie Martin Ouředníček považuje za nejtěžší část výzkumu právě definování skupiny obyvatel, kteří na území Prahy 1 trvale žijí, ale úředně evidovaný pobyt mají jinde.

Úbytek obyvatel Prahy 1
rokpočet
200333 852
200532 469
200831 007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám