Hlavní obsah

Semily neumožní družstvu odpojit se od centrálního vytápění

– SEMILY

Semily zatím neumožní stavebnímu bytovému družstvu, aby vybudovalo vlastní kotelny a odpojilo se od centrálního vytápění. Město ale nechá vypracovat audit, který zjistí, jestli městská bytová správa při výpočtu ceny tepla v minulých letech nájemníky nepoškodila.

Foto: archiv, Právo

Lidé platí v Semilech za jeden gigajoule 466 korun, což je asi o deset procent méně než v jiných městech Libereckého kraje.

Článek

Družstevníci tvrdí, že je prý město v minulosti připravilo o 20 miliónů korun, když lidem špatně účtovalo úrokovou sazbu za výstavbu nové kotelny. Bytová správa nařčení odmítá, její ředitel Stanislav Klápště řekl, že požádá policii, aby případ prošetřila. "Podám trestní oznámení za šíření poplašné zprávy, úmyslné klamání veřejnosti a pomluvy," dodal.

Nová kotelna se postavila v Semilech v roce 1997 a město si na ni vzalo úvěr 33 milionů korun. S družstvem byla podepsána smlouva na 15 let, během kterých měla cena tepla zaplatit půjčku i s úroky. Na centrální vytápění je napojeno asi 70 procent devítitisícového města. Lidé platí za jeden gigajoule 466 korun, což je asi o deset procent méně než v jiných městech Libereckého kraje. Letošní navýšení DPH a ohlášené zdražení plynu má cenu zvýšit na 530 korun. Tamní stavební bytové družstvo (SBD) chce proto postavit vlastní kotelny a umožnit obyvatelům nezávislost na centrálním vytápění.

Semily chtějí získávat teplo z nitra země

To komplikuje záměry Semil, které se rozhodly získávat levné teplo z nitra země. Geotermální energie ze zhruba 2500 metrů hlubokých vrtů má zajistit centrální zásobování města teplem. Projekt by město přišel na 130 milionů korun, investice by se mu vrátila za 11 let, a to i kdyby stavělo zcela bez dotací.

O výhodnosti čerpat energii ze země Semily přesvědčila nová územní energetická koncepce. Zhodnotila hospodaření s energií za minulé tři roky a navrhla možnosti úspor na příštích 20 let. Mimo čerpání energie ze země musí město zateplit obvodové pláště budov a regulovat vytápění pomocí termostatických ventilů.

Průzkum pro výhodnost získávání geotermální energie provede Vědecko-výzkumný institut. Udělá zkušební vrt, který potvrdí, jestli má lokalita k jejímu čerpání vhodné předpoklady. Podle geologů o tom není pochyb. "V okolí Kozákova jsou čedičové vyvřeliny, které drží teplo poměrně vysoko. Vrty by nemusely být tak hluboké," řekl starosta Jan Farský. Teplo ze země by zásobovalo dvě největší semilská sídliště Řeky a Luční. Připojit by se na ně mohl i bazén a koupaliště. Město se do projektu chce pustit bez ohledu na to, jak skončí spor s družstevníky. "Staneme se tím nezávislí na nestabilní ceně plynu," dodal starosta.

Pokud by se sídliště ale opravdu odpojilo od centrálního vytápění, musela by radnice vyřešit navíc problém, jak zásobovat teplem domov důchodců a školu. Teplo z městské kotelny by se při jejím menším výkonu prodražilo na 750 korun za gigajoule. "Městu by vznikla škoda asi 30 milionů, muselo by doplatit úvěr a zbyla by mu nepotřebná kotelna, která by se musela demontovat," upozornil Klápště.

Semily jsou jednou ze 30 lokalit v Česku, které odborníci pro čerpání energii vytypovali. Dalšími v Libereckém kraji je už jen Nové Město pod Smrkem a Liberec. V Česku to je ale například i Rumburk, Český Krumlov, Nová Paka, Dobruška, Opočno nebo Úvaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám