Hlavní obsah

Vyrobte si sami - věšák na klíče

Právo, Miroslava Kubišová

Věšák na klíče je nezbytnou součástí každé předsíně. Chybí-li nám nebo nejsme-li s tím dosavadním spokojeni, můžeme vše změnit. Vyrobme si věšáček na klíčky sami, ale tak, aby byl i hezkým a dekorativním doplňkem.

Foto: Právo

Věšák na klíče - vyrobte si sami.

Článek
1. Použijeme buď starší rámeček, nebo si koupíme rám, který ve výtvarných potřebách prodávají přímo na míru ubrousků i se zadní sololitovou destičkou. Z rámečku vyjmeme zadní desku a natřeme ji bílým balakrylem či akrylovou barvou.
2. Barvu necháme zaschnout a pak celou plochu natřeme lepidlem na dekupáž, tj. ubrouskovou techniku. Lepidlo necháme zaschnout, abychom mohli na tuto hrubou plochu snadno nalepit ubrousek.
3. Na zaschlé lepidlo položíme poslední potištěnou vrstvu ubrousku a překryjeme ji pečicím papírem. Žehličkou nastavenou na bavlnu pak přejíždíme po papíře, čímž ubrousek přilepíme a též částečně zatlačíme do prohlubní v desce.
4. Zvlněná struktura povrchu imituje plátno. Některá místa lze ještě plasticky zvýraznit tak, aby z obrazu vystupovala. Na oblý tvar dýně naneseme trochu reliéfního tmelu a špachtlí jej zakulatíme.
5. Vymodelovaný motiv musí být menší než zobrazený předmět, abychom později vystřiženým motivem mohli zakrýt celý předmět i s okraji. Po zaschnutí tmel přetřeme lepidlem a přelepíme jej stejným motivem, vystřiženým z jiné části ubrousku.
6. Ještě před úpravami rámečku jej připravíme pro zavěšení. Rámeček by měl být zavěšen vždy dvěma poutky, aby měl stabilitu. Na zadní stranu rámečku přiklepneme kladívkem krátkými hřebíčky dvě malá poutka.
7. Lícovou část rámečku ozdobíme akrylovým strukturálním reliéfním tmelem. Vytlačíme trochu pasty na sklíčko a houbičkou ji poklepáváme na rámeček. Plasticky zdobeným povrchem případně zakryjeme též malé vady rámečku.
8. Tmel necháme uschnout a pak namícháme světlou akrylovou barvu, odpovídající světlejšímu odstínu v pozadí obrázku. Na rámeček barvu nanášíme jak vidíte na obrázku.
9. Obrázek vsadíme do rámečku a vzadu ho přichytíme pérky. Do akrylové barvy, kterou jsme natřeli rámeček, přimícháme trochu tmavšího odstínu. První již zaschlý nátěr dozdobíme houbičkou tak, aby rámeček ladil s obrázkem.
10. Celý obrázek ještě lze přelakovat bezbarvým lakem nebo akrylovým lakem. Ve spodní liště rámečku vyměříme asi čtyři body pro umístění háčků, navrtáme dírky a našroubujeme samořezné háčky pro zavěšování klíčů.

doporučujeme:

  • Schnutí reliéfu, vytvořeného tmelem, uspíšíme fénem. Jakmile povrch tmelu zaschne, můžeme ještě mírným stlačením domodelovat některá místa.
  • Rámečky pro lepení ubrousků, lepidlo pro dekupáž, akrylové barvy a akrylový strukturální reliéfní tmel koupíme v prodejnách hobby a výtvarných potřebách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám