Hlavní obsah

Výměna bytů bude v Praze snazší

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Výměny bytů by v hlavním městě měly být do budoucna snazší. Už v pondělí hodlá pražský magistrát spustit unikátní systém, který bude schopen automaticky vyhledávat vhodné byty pro výměnu.

Článek

„Cílem tohoto systému je hlavně pomoci lidem, kterých se dotýká běžící deregulace nájmů v obecních bytech,“ řekl Právu pražský radní Jiří Janeček (ODS). Podle jeho slov budou do systému zařazeny jak žádosti, které se týkají bytů, které patří městu, tak i byty celkem dvanácti pražských městských částí, které s magistrátem spolupracují.

„Rozhodně nejde o to, aby si lidé byty vybírali jako přes realitku. Příkladem může být rodina s dětmi v malém bytě a důchodce, který žije sám v třípokojovém bytě a už mu dělá problém platit vyšší nájem,“ přiblížil radní.

Zájemce poté, co vyplní formulář, kde je uvedena například lokalita, metráž a další údaje o bytu, čeká. Bytový odbor je zadá do systému a ten průběžně registruje možné výměny. Úřad poté zájemce obešle, a když nabídka vyhovuje, zkontaktuje obě strany,“ přiblížil systém Janečkův asistent Miroslav Šmíd.

V případě, že zájemce bude tři výzvy k výměně ignorovat, bude jeho nabídka na nějaký čas ze systému vyřazena. „Zatím půjde o zkušební provoz,“ poznamenal Miroslav Šmíd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám