Hlavní obsah

Privatizované byty ve Žďáru podraží o inflaci

– ŹĎÁR NAD SÁZAVOU

V poslední, čtvrté vlně privatizace nabídla radnice ve Žďáru nad Sázavou nájemníkům ke koupi více než 600 bytů. Pravidla prodeje se podle starosty Jaromíra Brychty příliš neliší od předcházejících, proti třetí vlně byty podraží o inflaci, tedy asi o dvě procenta.

Článek

"Byt dva plus jedna, který stál ve třetí vlně asi 180 000 korun, teď bude stát zhruba 195 000 korun," uvedl příklad. Ceny konkrétních bytů musí schválit ještě zastupitelstvo, které bude zasedat 28. února. Město nájemníkům tentokrát nabízí byty i s nebytovými prostorami, kde jsou třeba obchody. Podle starosty uzavře také smlouvy o budoucí smlouvě s nájemníky domů, jež byly postaveny se státní dotací a prodávat se tudíž ještě několik let nesmí.

Prodeje bytů se dožadovali nájemníci kvůli obavám ze zrušení regulovaného nájemného. Městu po třech předcházejících vlnách privatizace podle starosty zbylo zhruba 1100 bytů. Asi 500 jich je ve čtyřech domech s pečovatelskou službou, domově důchodců, sedmi svobodárnách, v holobytech či v ubytovně pro bezdomovce, které městu zůstanou.

Za prodej obecních bytů ve třetí vlně privatizace získal Žďár nad Sázavou do loňského rozpočtu přes 193 milionů korun. K odkoupení zastupitelé nabídli 47 obytných domů s 1112 byty. Podle starosty ale na privatizaci bytů profitovali především nájemníci. "Získali je za super výhodné ceny, za čtvrtinu až třetinu ceny tržní. V průměru za 180 000 korun. Realitní kanceláře byty ve Žďáru nyní prodávají za zhruba milión korun," upozornil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám