Rodinný domek, jehož filozofií jsou zásady jednoduchosti, se nachází uprostřed vesnice a zároveň na kraji lesa.

Pavel s Lucií měli o svém bydlení jasnou představu. Nemuseli hledat žádnou stavební parcelu. Pozemek jim poskytli rodiče naší hostitelky, čímž mladý pár získal minimálně tři bonusy. Prvním byl pozemek vedle Klánovického lesa, druhým dobře přístupné místo zakomponované do staré zástavby a třetím vzrostlá a upravená zahrada, která nedala po dostavbě domu moc práce.

Majitelé dali přednost světlejší fasádě, která dům menších rozměrů opticky zvětšuje..: Majitelé dali přednost světlejší fasádě, která dům menších rozměrů opticky zvětšuje.foto: Právo/Petr Hloušek

Byt propojený s terasou

Mladá dvojice si od začátku představovala nepodsklepený dům s přehlednou přízemní dispozicí, které bude vévodit obytný prostor otevřený do zahrady. Chtěli tu využít možnosti, které jim neposkytoval byt v čelákovickém paneláku.

Navíc Lucie je, jak říká, holka z venkova, která má kolem sebe ráda přírodu. Odmalička vyrůstala v symbióze s lesem a v panelákovém bytě se jí začalo po zeleni stýskat. Proto si jako jednu z priorit stanovili požadavek na standardní obytný prostor propojený s terasou. Rozhodli se osadit jižní stranu domu francouzským oknem, které toto spojení umožňuje. Terasa je navíc poměrně prostorná, takže od jara do podzimu je využívána také ke stolování. Proti prudkému jižnímu slunci chrání v létě naše hostitele markýza.

Obývací pokoj se vstupem na terasu..: Obývací pokoj se vstupem na terasu.foto: Právo/Petr Hloušek

Vyzděno z Porothermu

Hlavním kritériem při výběru domu byla cena. Ale také použití klasických stavebních materiálů, zejména pálené cihly na hrubou stavbu, protože dobře izoluje a poskytuje přirozenou kondenzaci vlhkosti.

Od Lucie se dovídáme, že před třemi lety nebylo moc projektů, které by odpovídaly jejich představě o střízlivém přízemním domku. Manžel nakonec koupil katalog G-servisu, kde si našli dům podle svého přání, jehož typový projekt se jim zdál šikovný právě proto, že dispozice šla krásně propojit se zahradou.

Měli štěstí, že se dostali do programu Porotherm dům, který nabízel zájemcům o výstavbu zajímavé benefity. Ať už to bylo doporučení na proškolenou a ověřenou stavební firmu nebo garanční listina na 250 tisíc korun, stavební projekt zdarma, nezávislá kontrola konečného provedení stavby, vystavení certifikátu na kvalitu, či průvodce stavebními postupy.

Na zahradě je minibazén, užitková i okrasná část a bylinky, z nichž se nejvíc daří levanduli..: Na zahradě je minibazén, užitková i okrasná část a bylinky, z nichž se nejvíc daří levanduli.foto: Právo/Petr Hloušek

Dům postavený na klíč

„Stavbu dozoroval můj otec, povoláním stavební klempíř, a když se mu něco nezdálo, zavčas zavolal a řešil věci ihned. Ale během stavby se nevyskytly žádné zásadní závady. Manžel si vybral prověřenou stavební firmu z okolí,“ vzpomíná Lucie.

Pomáhal i otec manžela, zkušený elektrikář. Stavba postavená na klíč je profinancovaná celá úvěrem s tím, že realizační firma postavila dům do výše 1 m z vlastních finančních zdrojů a poté, co byl zapsán do katastru nemovitostí, banka umožnila čerpání úvěru.

Obytný prostor se posuvnými dveřmi otevírá na terasu, kterou částečně zastřešuje markýza..: Obytný prostor se posuvnými dveřmi otevírá na terasu, kterou částečně zastřešuje markýza.foto: Právo/Petr Hloušek

Malé dispoziční změny

Do obytné části se vstupuje přes malou předsíň. Společenskou zónu tvoří kuchyň propojená s obývacím pokojem. Tím, že se majitelé vzdali spíže, rozšířili kuchyň o pár metrů a nelitují. Kuchyň je prostornější a díky oknům ze tří stran dostatečně slunná.

Jídelní kout navazuje z jedné strany na kuchyň, z druhé na obývací prostor. Další změnou oproti původnímu projektu je strop. Místo sádrokartonové klasiky použila firma Novako keramický strop pro případné využití obytného podkroví, nebo minimálně dětského podkrovního pokoje.

Jednoduchá ložnice splňuje veškeré požadavky na zdravý spánek v tichu a soukromí..: Jednoduchá ložnice splňuje veškeré požadavky na zdravý spánek v tichu a soukromí.foto: Právo/Petr Hloušek

Zázemí pro všechny

Klidová zóna je od obytného prostoru oddělena posuvnými dveřmi. Tvoří ji dětský pokoj, ložnice a koupelna. V chodbě se vyšetřilo místo pro praktickou malou šatnu. Lucie s Pavlem i čtyřletý syn Lukášek tu mají potřebné soukromí.

Na dosah ložnici a dětskému pokoji je prakticky zařízená koupelna..: Na dosah ložnici a dětskému pokoji je prakticky zařízená koupelna.foto: Právo/Petr Hloušek

Doplňky do interiéru vybírali manželé sami, kromě kuchyně a koupelny, kde je dlažba, zvolili v ostatních místnostech plovoucí podlahy. Zařízení přivezli z bývalého bytu a nábytek pojednaný v přírodním stylu, světlých odstínů, odpovídá představě o bydlení v souladu s přírodou.

Dětský pokoj je situovaný v klidové zóně, kde má své království malý Lukášek..: Dětský pokoj je situovaný v klidové zóně, kde má své království malý Lukášek.foto: Právo/Petr Hloušek

V nejbližší době chtějí hostitelé doladit obrázky a přemýšlejí o koupi nové sedačky. Na zahradě žádné zásadní změny neplánují, spíš se chystají užít si okolní přírodu.