Hlavní obsah

Tapety jsou opět v módě

Právo, Bohumír Bohata

Chcete vytapetovat pokoj a tím ho proteplit? Víte, že je to opět v módě? S tapetou se vracejí oblíbené květinové motivy. A nejen ty. Takže - nebojte se experimentovat.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Tapety navozují příjemný pocit, stejně jako celý prostor velké místnosti.

Článek

Tapeta se ve světě poprvé objevila v roce 1785. Dnes se vyrábí buď flexotiskem, hlubotiskem, sítotiskem, nebo také ražbou a vrstvením. Existuje ale i tapeta textilní nebo umělohmotná, dokonce reliéfní, posypaná různými zrnky, tzv. keramická tapeta, obsahující porcelánové šupinky.

Tapety jsou v dekorech značně kreativní a jak říkají rovněž designéři, jsou určitě mnohem víc než jen pouhým potištěným papírem.

Růže - královna květin

Tapeta, která se opět vrací do módy, je sice již starý známý materiál, ale novinkou je jeho dekor. Ten dává přednost květinovým vzorům. Z květin můžeme poradit třeba kypré mnoholisté růže, které jako vděčný tapetový námět navodí svěží a nádhernou náladu, protože růže sama o sobě je královnou květin. Často je však nutné dokoupit i podobné nábytkové potahy, záclony a závěsové dezény.

.: Zámecký noblesní styl. Je zdařile docílen nejen vzorem zvolených tapet, ale také závěsy, lemujícími vysoká okna.foto: Právo/Václav Jirsa

Nejoblíbenější barvou růží je příznačná a symbolická růžová a do elegantního pokoje pasují starorůžové dezény. Právě u tapet musíme myslet na mnohá barevná sladění, aby celkový dojem místnosti byl co nejvíc harmonický.

Vrací se 30. léta?

Totéž platí u dalšího dnes velmi žádaného tapetového vzoru, kterému se říká retro. Patří sem styl třicátých let, také ale i let šedesátých, tedy různé grafické vzory, kolečka, pruhy, kostky a rovněž dekor tapet v decentním zámeckém stylu.

.: Pruhy působí decentně, celkový dojem navíc umocňuje zajímavá plastická výzdoba.foto: Právo/Václav Jirsa

Pro všechny tyto motivy pak platí: s ostatním vybavením kombinujeme decentně a znalecky, s velmi jednoduchým moderním designovým nábytkem. Jak a co kombinovat nejlépe, poradí designéři nebo odborníci ve specializovaných prodejnách a studiích. Neprohloupíte také, když budete hledat inspiraci v lifestylových, designérských a hobby časopisech.

Nepřeberná škála druhů

Na trhu jsou k dostání tapety od jednoduchých papírových přes přetíratelné, vinylové a reliéfní. Značně oblíbené jsou fototapety, bordury, hrubé i hladké, samolepicí a další. Z motivů jsou nejžádanější pruhy, kostky, květy, imitace dřeva, tapety s dětskými náměty, buď částečně, nebo i zcela omyvatelné.

.: Květiny jsou stále vděčný námět.foto: Právo/Václav Jirsa

Barevnosti se meze pochopitelně nekladou. Můžeme koupit bílé, smetanové, jednobarevné, s červenými či modrými odstíny, zelené, hnědé, pastelové, v barvách výraz -ných nebo decentních.

Kam se co hodí

Jídelna a vstupní prostorytradiční design
Kuchyně a koupelnavinylová umyvatelná tapeta
Dětský pokojveselý a svěží design
Obývací pokojvertikální pruhy opticky vytvoří dojem výšky

Než půjdeme nakupovat

  • Před nákupem si musíme být jistí, kolik rolí budeme potřebovat.
  • Potřebné množství metráže spočítáme podle výšky místnosti, ke které přičteme periodu opakování vzorku, součet vynásobíme obvodem místnosti, změřeným dokola podél podlahy.
  • Většina tapet je dodávána v rolích dlouhých 10 m o šířce 52 cm. Mohou ale existovat drobné odchylky.
  • V obchodě se tapety určitě lépe vybírají z vystaveného vzorníku než z rolí.
  • Při koupi zkontrolujeme, zda tapetové role mají stejné označení a výrobní číslo. Jinak riskujeme, že zakoupíme roli sice stejného dekoru, ale již světlejšího či tmavšího odstínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám