Hlavní obsah

Zimní květinová inspirace

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimní květinové inspiraci oslavíme prostou krásu květin. Vazby by měly být vznešené, elegantní, pro sváteční i všední den. Tentokrát uvážeme kytice sošných linií a kyprých barokních tvarů v působivých barevných kontrastech. Barvám udává tón černá, bílá a šedá s různými odstíny růžové a nachové, červenými a zelenými akcenty.

Foto: Archiv HKK, Právo

Článek

Ve vazbách dáme vyniknout rozetám, medailonům, pohárům a bystám. Používat budeme hrubé materiály, například kámen, mramor, ale i sádru, jemně glazovanou keramiku a opracované dřevo. Z měkkých a poddajných materiálů zahrají prim samet nebo jemná kůže.

.: Jakoby náhodné uskupení hvězdníku, Nerine a růží ukazuje, že kytici nemusíme uvázat dokonale. Stačí rám a celek je působivý a neztrácí na své hravosti. foto: Právo/Archiv HKK

Nezapomeneme ani na dekorativní prvky, jako jsou ozdobné šňůry, střapce, mašle, krajky a drapérie. U vzorů se budeme inspirovat sochařstvím a perokresbou.

.: Extravagantní trubky červeného hvězdníku příjemně kontrastují s bílou vázou ozdobenou romantickou mašlí.foto: Právo/Archiv HKK

Symetrie k nakousnutí

Zimní kytice mohou vypadat jako barokní paruky a sochy, jejichž důležitým znakem je symetrie. Někdy mají podobu různých laskominek, jindy jsou součástí živých květinových obrazů. Pro květiny zdobené mašlemi či stužkami se hodí vázy ve tvaru kalichů, motiv mašlí se může objevit i na samotných vázách. Vázy lze zdobit i zajímavými listy nebo tapetami.

.: Květinový dort ozdobený stuhami tvoří především Nerine, růže a karafiáty, okraje ozdobíme načerno nastříkanými listy břečťanu a stuhou.foto: Právo/Archiv HKK

Moderna a také klasika

V jednotlivých stylech se téma zimní inspirace projeví různě. V moderním stylu použijeme strohé ozdoby, o to více budeme pracovat s geometrií a kontrastem. Zatímco v klasickém stylu využijeme hojně drapérie, stuhy, krajky, a hlavně teplé barvy, v aranžmá s atmosférou využijeme tradiční tvary v moderním pojetí a kombinace pestrých barev. Z květin zimním vazbám vévodí tvarově zajímavé a zdobné Nerine, kaly (Zantedeschia), hvězdníky (Hippeastrum) a růže (Rosa). Jemnou eleganci jim dodají pryskyřníky (Ranunculus), karafiáty (Dianthus) a šater (Gypsophila).

.: Postupně vázaná kytice z hvězdníků, Nerine, růží, šateru a pryskyřníku, ozdobená romantickými stuhami, upoutá pozornost v každé místnosti.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

foto: Právo/Archiv HKK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám