Hlavní obsah

Ostrava má první nadstandardní byty pro movité seniory

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Movitější senioři si nyní mohou v Ostravě zaplatit nadstandardní rezidenční bydlení. První pětipatrový dům se 40 malometrážními byty s předzahrádkami, lodžiemi či terasami byl dnes otevřen v areálu bývalé zábřežské nemocnice. Rezidenční bydlení by mělo vzniknout například i v Liberci nebo v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji.

Článek

V moravskoslezské metropoli otevřeli ve čtvrtek první rezidenční komplex pro seniory. Celý projekt je realizován podle švýcarského modelu Bonacasa – bydlení ve stáří, a je údajně prvním svého druhu v České republice. Rezidenční bydlení, které v Syllabově ulici v Ostravě Zábřehu postavil soukromý investor, má seniorům zajistit nezávislost a důstojné podmínky k životu. Cena jednotlivých bytů se zde pohybuje od 1,3 do 2,7 miliónu korun.

„Při realizaci bytů jsme vycházeli z dlouholetého propracovaného systému bydlení a poskytování služeb lidem vyššího věku. Bydlení v rezidenčních bytech se odvíjí od očekávání zachování soukromí, zázemí, potřeby nezávislosti, pocitu bezpečí a komfortu,“ konstatoval Emil Kowalski, zástupce švýcarského systému bydlení pro seniory. Právě zachováním soukromí se má rezidenční dům lišit od klasických domovů důchodců a domů s pečovatelskou

 Švýcarský model

„Každý byt je vybaven hlasovým zařízením, díky kterému si klient může po celých 24 hodin přivolat zdravotnický personál. Tomu se při volání objeví na obrazovce jméno klienta včetně jeho celého chorobopisu,“ popsal vymoženosti budovy Jozef Dejčík, jednatel firmy Senior Residence, která projekt zrealizovala. Důkladně bude postaráno o bezpečnost klientů. Například když šest hodin nepoužijí toaletu, bude čidlo signalizovat, že mohl u klienta nastat nějaký problém. Také u vstupních dveří bude videotelefon, takže člověk uvidí tvář každé návštěvy na obrazovce.

Zatím společnost prodala ze čtyř desítek nových bytů první desítku. „Nyní jednáme s dalšími zájemci,“ uvedl Dejčík. Očekává, že všechna obydlí brzy naplní. „Zájem nás překvapil. Existují tři hlavní typy zájemců. Mezi prvními jsou starší klienti, které zajímá především cena. Pak je druhá skupina – restituenti, které nezajímá cena, ale kvalita. Například jsme zde měli klienta, který dostal za svůj dům peníze kvůli stavbě automobilky Hyundai a rozhodl se koupit byt u nás.

Poslední skupinu tvoří děti, které žijí v Praze a chtějí se postarat o své rodiče. Ty taky hlavně zajímá kvalita,“ přiblížil hlavní směry zájmu šéf projektu. Cena bytů o velikosti 2+1 a 1+1 je stanovena na 35 tisíc korun za m2. Za služby budou klienti platit měsíčně zhruba od 1000 do 1200 korun. „O naše klienty by mělo být dokonale postaráno, tak aby sami nemuseli vůbec nic zařizovat a řešit,“ dodal Dejčík.

Náměstek ostravského primátora pro sociální oblast Jiří Pospíšil (ODS) podobné projekty ve městě vítá, i když ví, že pro řadu obyvatel je podobné bydlení z finančního hlediska nedostupné. „Projekt určitě napomůže řešit, neříkám, že vyřeší, situaci mezi seniory. Samotné město na to nestačí,“ uvedl Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám