Hlavní obsah

Werichova vila stále čeká na nájemníka

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jako nekonečný příběh působí snaha radnice Prahy 1 pronajmout Werichovu vilu na Kampě. Mecenáška umění Meda Mládková stále nemá jistotu, že se v ní usídlí a bude v prostorách, v nichž trávil podstatnou část života Jan Werich, bydlel Jiří Voskovec i básník Vladimír Holan, provozovat kulturní stánek věnovaný jejich odkazu. Na stole je přitom konečný návrh smlouvy na pronájem vily Nadaci Jana a Medy Mládkových.

Foto: Hana Škodová, Právo

Werichova vila

Článek

„Najde-li se někdo, kdo nabídne lepší podmínky, budeme o tom jednat,“ řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS). Podle něho se změnila některá fakta, a proto je třeba vilu tímto způsobem znovu nabídnout. Nadace ji má například získat nikoli už na devadesát, ale jen na čtyřicet let.

„Změnilo se i to, že městská část s Nadací opraví vnitřek objektu a teprve pak paní Mládková zaplatí 23,8 miliónu korun jednorázově a každý rok pak nájemné ve výši koruny za den,“ uvedl místostarosta Michal Valenta (ODS). Radnice příliš nepočítá s tím, že by o vilu projevil nyní zájem někdo jiný, a zastupitelstvo by tudíž mohlo smlouvu schválit ještě tento měsíc. Do tří let by měla být zprovozněna. „Je to nejzazší termín,“ míní Valenta.

Vilu se snaží městská část udat už několik roků a vypsala již tři soutěže. Tu první na zákrok antimonopolního úřadu nakonec zrušila. Druhá soutěž byla zrušena krátce po vyhlášení. Do třetí se přihlásila jen Meda Mládková. Vilu chtěla získat záměrem vyvěšeným na úřední desce. Nyní se to bude opakovat. Radnice už do vily investovala přes 18 miliónů po povodni v roce 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám