Hlavní obsah

Návrat houpacího křesla

Právo, Bohumír Bohata

Našli jste na půdě mezi starým harampádím pradávné houpací křeslo? Určitě je sneste do bytu a najděte pro ně lepší místo než v zaprášeném koutě pod střechou. Houpací křeslo, tahle romantická klasika, opět přichází do módy.

Článek

Nejnovějším trendem ve světě nábytku jsou dnes relaxační křesla, která si získávají stále větší oblibu. Jsou to křesla klasická, masážní nebo houpací, případně i jejich vhodná kombinace, která poskytuje doma pocit oddechu a útulnosti. Zvolíme-li šikovný kout s lampou na vysoké noze, poblíž topení nebo krbu, nemá to chybu.

Umíte relaxovat?

Proč relaxujeme? To je prosté. Takový relax je balzám, který dělá dobře našim unaveným nebo jen jednostranně přetíženým svalům, zádům, pomáhá naší psychice. Relaxovat se dá různými způsoby. Existuje škála domácích prací, např. vyšívání, háčkování, pletení, četba novin, časopisů a napínavých knížek. To vše se dá dobře praktikovat na židli nebo v křesle-ušáku, ale nejlépe po vzoru našich prapředků ve správném houpacím křesle.

Nemusí to být jen křeslo ve starodávném stylu, ale třeba zcela nový elegantní výrobek s progresivním designem. A těch je i na našem trhu dostatek.

.: Závěsné křeslo může být dobrou alternativou pro děti.

Nejen nábytek

Houpací křeslo není obyčejný kus nábytku. Je to zvláštní kousek plný kouzelných efektů. Nejde tu jen o pouhou funkčnost, ani ne jen a jen o estetiku. Jde o kombinaci nábytku s relaxačním domácím zařízením, trend, kterému dávají dnešní výrobci zelenou.

Houpací křeslo není obyčejný kus nábytku. Je to zvláštní kousek plný kouzelných efektů. Nejde tu jen o pouhou funkčnost, ani ne jen a jen o estetiku. Jde o kombinaci nábytku s relaxačním domácím zařízením, trend, kterému dávají dnešní výrobci zelenou. Porovnáme-li však původní klasické provedení s tím dnešním, co uvidíme? Trend jde cestou tvarově úsporného designu a sedáku z lehkého vzdušného materiálu. Na trhu jsou k dostání různé variace. Pro vyznavače ratanu je tu např. křeslo Linda, pro malé slečny křeslo pro princezny, růžové čalouněné Rocky the Chair, od českého výrobce je křeslo Elegant, které je skutečně velice tvarově elegantní, vyrobené z ohýbaného dřeva s velmi lehkou výztuží.

Od českého výrobce je i křeslo s kombinovanou funkcí, křeslo houpací a masážní. Pod sedákem je mechanismus, který po navolení startovacího tlačítka popojíždí a provádí elektronickou masáž svalů a páteře. Je to možné právě proto, že sedáky dnešních křesel, i těch houpacích, jsou tak tenké a ohebné.

.: Místo křesla můžete použít i houpací síť.foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Klasika je klasika

K nejpopulárnějším typům houpacích křesel patří na našem trhu bezesporu ta z ohýbaného dřeva, v kombinaci s čalouněním nebo s rákosovým výpletem, které u nás vyrábí Ton Bystřice pod Hostýnem, nebo další náš specialista na ohýbaný nábytek - firma Jelínek z Valašského Meziříčí, jehož pohupovací křesla mají své ctitele.

K nejpopulárnějším typům houpacích křesel patří na našem trhu bezesporu ta z ohýbaného dřeva, v kombinaci s čalouněním nebo s rákosovým výpletem, které u nás vyrábí Ton Bystřice pod Hostýnem, nebo další náš specialista na ohýbaný nábytek - firma Jelínek z Valašského Meziříčí, jehož pohupovací křesla mají své ctitele. Houpání v křesle má bezesporu zdravotní význam, neboť se při něm napíná a vzpřimuje páteř, což má blahodárný vliv zvláště u lidí, kteří sedí na židli celý den v zaměstnání.

Houpat se v křesle a poslouchat jazz… Také tato činnost dokáže spolu s novými záclonami, stolem, obrazem či osvětlením úspěšně vykouzlit z obyčejného bytu ještě něco lepšího, totiž příjemný pocit domova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám