Hlavní obsah

Bydlení na kraji lesa nedaleko Prahy

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o kvalitní bydlení se mohou díky vzorovému domu seznámit s projektem Terasy Unhošť v reálných obrysech a pocítit jedinečnou atmosféru tohoto místa.

Foto: Archiv ECM, Novinky

Situování podélných opěrných stěn a příčných zídek vytváří rastr pozemků vyplněných dvoupodlažními dispozicemi.

Článek

Samotné město Unhošť je označováno jako brána do křivoklátských lesů a zdejší krajina nabízí mnoho příležitostí k výletům do blízkého i vzdálenějšího okolí.

Výhodou projektu je poloha mimo hlavní dopravní tepny, přitom s krátkou dojezdovou vzdáleností do Prahy (17 km) a blízkostí větších měst (Kladno 8 km, Beroun 17 km). Kvalitní a bezprostředně dostupné je široké zázemí občanské vybavenosti města Unhošť, ať už to jsou školy, pošta, banky lékárny, restaurace, či sportovní vyžití přímo ve městě nebo v jeho sousedství.

Provázanost s krajinou

Terasy Unhošť představují nízkopodlažní zástavbu, kde jednotlivé bloky vytvářejí vnitřní intimní prostory, propojené s okolní krajinou přehledně orientovanými cestami. Nově vznikající čtvrť uzavírá městskou zástavbu a záměrně navazuje na přilehlý rybník a otevřenou krajinu luk a blízkých lesů. Tím dochází k přirozenému a nenásilnému propojení města a přírody. Kompozice otevřených prostorů, vymezených zdmi, domy a parterem tak navozuje tradiční atmosféru příměstské zástavby.

Autoři projektu - architekti z ateliéru A69 Boris Redčenkov, Prokop Tomášek a Jaroslav Wertig, spolu s ateliérem ALT - navázali na funkcionalismus, ale hledali inspiraci i v dalších moderních a funkčně řešených obytných souborech. Výsledkem je nová, svébytná architektura čistých proporcí a linií, která bezprostředně reaguje na atraktivní lokalitu.

Dvojvily i řadové domy

Jednotlivé domy jsou řazeny terasovitě v liniích s ohledem na svažitost terénu. Každá z nich je otevřena k výhledu na rybník a krajinu okolo něj. V každé linii jsou vždy domy stejného typu, ať už je to samostatně stojící atriový dům s intimní atmosférou a uzavřeným charakterem, nebo řadový dům, nabízející komfort klasického solitéru.

I tento dům poskytuje díky svému ojedinělému řešení velkou míru soukromí, pro klasické řadovky rozhodně neobvyklou.

Terasy Unhošťfoto: Novinky/Archiv ECM

Unikátní půdorysné řešení má dvojdům, jehož prostorná rohová terasa částečně překrývá druhé podlaží domu a zdůrazňuje její soukromý charakter. Posledním typem je jižní dvojvila, která potvrzuje převážnou severojižní orientaci celého obytného souboru. Je připravena i pro vícegenerační rodiny - druhé patro nabízí plochu, kterou lze upravit jako samostatnou bytovou jednotku.

V prosinci loňského roku bylo zkolaudováno 27 domů a výstavba celého rezidenčního areálu se dokončí na jaře roku 2009. Projekt má k dispozici i webové stránky (www.terasyunhost. cz), kde zájemci najdou další informace a prostřednictvím kontaktů si mohou domluvit individuální návštěvu vzorového domu.

Struktura a vybavení domů

Obytné plochy všech typů domů se řídí stejnými pravidly. Jsou navrženy tak, že jsou společenské a klidové zóny odděleny. Přízemní část domu proto tvoří spolu s nezbytným technickým zázemím hala, jídelna s kuchyňským koutem a obývací pokoj. Ten je propojen se zahradou venkovní terasou, na niž se vstupuje francouzskými okny. První patro pak zabírají ložnice se samostatnými koupelnami. Každý dům má minimálně dvě koupelny a ještě samostatné WC.

Vnitřní vybavení domů přináší novým majitelům komfortní přírodní materiály a zároveň jim ponechává dostatek prostoru a možností pro individuální přístup při zařizování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám