Hlavní obsah

Za domácím barem

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když silvestrovské oslavy jsou za námi, zkusit něco z barmanského umění si můžete kdykoli. Nemusíme zrovna umět žonglovat s lahvemi dobrého moku. Stačí, když se naučíme mixovat chutné a osvědčené koktejly podle příručky barmana. A nejen to! Opatříme si základní nápoje, cukrové sirupy a také barmanské náčiní.

Článek

K nejoblíbenějším koktejlům patří mojito: Na jednu sklenici budeme potřebovat 4 cl světlého rumu, jednu limetku, sodu na dolití, tři lžičky třtinového cukru a deset lístků máty peprné. Ve sklenici rozmačkáme mátu společně s cukrem, přidáme světlý rum a vymačkáme limetkovou šťávu.

Pak nasypeme ledovou tříšť, doplníme sodou. Jestliže nemáme dobře zásobený domácí bar, vyrazíme do obchodu a postaráme se o zásobu pití. Při jeho výběru neuděláme chybu, sáhneme-li po takovém, které tvoří v koktejlech základ, ale propůjčuje mu chuť a jeho obsah dělá více než polovinu celkového množství koktejlu.

Pro tyto účely se hodí kvalitní vodka, whisky, gin, koňak, brandy, tequila či vermut. Nezbytná bude i sada cukrových sirupů s rozličnými příchutěmi, čerstvé ovoce, olivy a bylinky podle chuti pro dozdobení.

Pořídíme si také užitečné náčiní, které se v baru hodí i při jiných slavnostních příležitostech. Třeba dvoudílný šejkr, oboustrannou odměrku, barmanské sítko, mixér, odšťavňovač, lis, loupač citrusů, drtítko a nalévátko, barmanské míchací lžičky s malou ploškou, kleště na led, vývrtku, barmanské nožíky.

.: Výhodou bostonského šejkru je, že umožňuje pozorovat koktejl při míchání.

Osvědčila se i tvořítka na výrobu kostek v mrazničce.Zvolit můžeme kovové formičky na větší kostky s ostrými hranami, ale i plastové sáčky na výrobu menších oblejších tvarů i ledových kuliček. Rodina a přátelé určitě ocení i výběr koktejlových sklenek.

Existuje zhruba osm základních druhů sklenic pro podávání koktejlů. Nemusíme být příliš úzkostliví ohledně toho, kterou sklenici použijeme, pokud se držíme zásady vybrat sklenku přiměřenou koktejlu. Opatříme si elegantní servírovací tác nebo set tácků pod sklenky a koktejlovými ubrousky. Ale teď už je čas namíchat si koktejl podle chuti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám