Hlavní obsah

Dům za cenu bytu

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušenosti posledních let potvrzují stoupající zájem o bydlení v dřevostavbách. Jednak proto, že moderní technologie umožňují zdravotně nezávadné bydlení, navíc poskytují dostatečnou tepelnou pohodu při nízkých nákladech na vytápění. Ekologický způsob výstavby tak otevírá cestu k bydlení v souladu s přírodou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům o rozloze 103 m2 vyjde na cca 2 mil. Kč. Na fasádu (vnější opláštění) byly použity profilové palubky s nátěrem v bílé barvě, střešní krytinu tvoří kanadský šindel.

Článek

Stejnými vlastnostmi se vyznačuje vzorová dřevostavba postavená v Kokořově firmou Palis. Nabízí moderní, ekologické a úsporné bydlení. K jeho výhodám patří mimo jiné vzhled domu. Zvenku vypadá malý, ale uvnitř je prostorný díky jedné chodbě zabírající desetinu obytného prostoru.

Dům o rozloze 103 m2, šitý na míru čtyřčlenné rodině, má kuchyň propojenou s obývákem a jídelnou, ložnici, dva dětské pokoje, koupelnu s WC, šatnu, technické zázemí a samostatné WC. Z hlediska statiky má dům jednoduchou konstrukci s dvěma hlavními, na sebe napojenými vaznicemi, bez ploštin a stropů. Strop tvoří podhled konstrukce střechy. Velkou předností je izolace ve stěně (300 mm silná minerální vlna), takže celková tepelná ztráta domu prostupem je menší než 2 kW.

Aby dům dýchal, má difúzně otevřenou stěnu. Nikoli parozábranu, ale parobrzdu ve stěně, aby se pronikající pára stačila do vnější stěny odpařovat. Dům má vnější větranou mezeru pod fasádou, která je příznivá v létě, když praží slunce. Za fasádou se vzduch ochlazuje a nedochází k přehřívání domu. Ze stejných důvodů je provětrávaná také střecha. Provětrávané stěny a střecha navíc odvádějí případnou vlhkost, která by mohla v domě kondenzovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám