Hlavní obsah

Pomocník, který pročistí vzduch

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Hlavním a vlastně i jediným úkolem čističky je čistit vzduch. Dochází k tomu nasáváním znečištěného vzduchu v místnosti a přefiltrováním přes soustavu filtrů. Tak odstraníme prach, pyl, zbytky roztočů i úlomky zvířecí srsti. Dobře se odstraní kuchyňské výpary, cigaretový kouř, plísně i bakterie.

Článek

Spočítáme si objem místnosti, ve které chceme vzduch čistit, a podle toho vybíráme konkrétní typ přístroje. Je zbytečná přílišná předimenzovanost, ale daleko horší je nedostatečný výkon, taková čistička je k nepotřebě.

Za dobrou považujeme tu čističku, která pročistí až osmdesát procent nečistot poletujících vzduchem v místnosti. Špičkové přístroje, které mají až osm filtrů, deklarují dokonce účinnost 99,5 procenta.

Při výběru také zohledňujeme snadnou manipulaci s čističkou, protože ji budeme přenášet z jedné místnosti do druhé. Měla by být kompaktní, lehká, ale zároveň stabilní. Protože dokonale čisté filtry jsou pro uspokojivý provoz nezbytné, neměly by být výměna a čištění nijak složité a náročné.

Jak čistička pracuje

Čističku umístíme na vhodné místo v prostoru na skříňku, některé typy jsou určené k zavěšení na zeď. Nejlepší umístění je do výšky dýchacího ústrojí stojící postavy. Vzduchový výkon si nastavíme pomocí regulátoru na potřebnou hodnotu. Ventilátor pohání vzduch přes filtry. Čistička není pračka vzduchu, ale zabezpečuje komplexní pročištění vzduchu od mechanických nečistot. Nejúčinnější filtrace docílíme kombinováním jednotlivých druhů filtrů: mechanických, uhlíkových a elektrostatických.

:. Čistička vzduchu Honeywell DA 5010 s masivním HEPA filtrem a robustním uhlíkovým filtrem. Pracuje s účinností 99,97 %. Výměna HEPA filtru se doporučuje jednou za 3 roky.

Co je to ionizátor

Ionizátor obohacuje vzduch o lehké záporné ionty. O co konkrétně jde? Takzvané anionty jsou nejen biologicky pro organismus příznivé, ale současně zvyšují čisticí účinek. Záporně nabité ionty na sebe navazují kladně nabité pevné částečky nečistot, po spojení se usadí na povrchu elektrody, odkud je poměrně snadno odstraníme. To, že byl použitý ionizátor, pozná laik na první nadýchnutí, máme totiž pocit, že jsme na svěží horské louce.

Vedlejším produktem ionizátoru je ozon, který ve vyšší koncentraci není pro organismus právě vhodný, může poškozovat pokožku, dráždit dýchací ústrojí i oči. Ovšem ozon v množství, které by mohlo nepříjemně působit na organismus, je pouze snad v těsné blízkosti výstupu vzduchu z čističky.

Dále se rozptýlí do vzduchu a naopak působí pozitivně na lepší činnost mozku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám